Ce este AVC-ul?
Accidentul vascular cerebral apare în momentul în care fluxul sanguin este întrerupt deodată, dinspre sau înspre creier. Din această cauză, oxigenul nu mai poate ajunge la creier, iar celulele cerebrale mor. De aceea, tratarea AVC-ului reprezintă o urgență vitală!
Există două feluri de accident vascular cerebral: ischemia cerebrală (infarctul cerebral) și hemoragia cerebrală. Peste 80% din cazurile de AVC sunt reprezentate de prima categorie menționată.
În prezent, AVC–ul este prima cauză a mortalității din România și cea de-a treia în lume. După primul accident vascular, șansele de recidivă sunt estimate între 30 și 43% în următorii 5 ani.
Factorii de risc
- Vârsta pacientului: mai mult de jumătate din cazurile de AVC survin la nivelul persoanelor de peste 75 de ani, în timp ce numai un sfert apar la persoanele care au între 55 și 65 de ani;
- Tensiunea arterială crescută este un factor de risc major!
- Fumatul activ și pasiv;
- Consumul ridicat de alcool poate crește substanțial riscul unui AVC;
- Sedentaritatea și obezitatea;
- Consumul drogurilor ilegale;
- Diabetul zaharat – la mai mult de 25% dintre cazurile persoanelor cu diabet survine decesul printr-un accident vascular cerebral;
- Existența anterioară a unui AVC;
- Sexul persoanelor: procentul femeilor care decedează în urma unui AVC este mai ridicat decât cel al bărbaților.
Simptome ale AVC-ului
Există mai multe simptome care prevăd apariția unui AVC, paralizia unei părți ale corpului fiind una dintre cele mai frecvente. Iar dintre acestea, hemiplegia (paralizia jumătății corpului) este des întâlnită. Hemiplegia poate fi completă: cuprinde fața, brațul și piciorul. Atunci când este parțială, o întâlnim doar la nivelul feței și a brațului.
Posibilele victime pot simți amețeli și pierderi de echilibru, tulburări de vedere, dificultăți de înțelegere și de vorbire, în articularea cuvintelor. De asemenea, pot apărea violente dureri de cap, însoțite de stări de greață.
Viața după un AVC
Un AVC transformă viața pacientului aproape în totalitate. Mai întâi, după producerea unui AVC, pacientului trebuie să i se regleze nivelul tensiunii arteriale. Aceasta trebuie să ajungă cât mai aproape de valorile normale. Îi este interzis fumatul și controlat nivelul colesterolului.
AVC-ul poate lăsa sechele care să necesite diferite tehnici de kinetoterapie. Pacientul poate avea dificultăți motrice sau de limbaj. La câteva zile după AVC, kinetoterapeutul poate interveni în evitarea complicațiilor motrice și apariția escarelor.
În funcție de gravitatea urmărilor și a pierderii autonomiei, va fi necesară o terapie care să ajute pacientul în redobândirea autonomiei inițiale. Aceasta poate avea loc într-un centru specializat, cu condiția de a fi continuată acasă. Practic, pacientul va fi nevoit să se reeduce. Această reeducare poate cuprinde în funcție de gravitatea leziunilor: kinetoterapie motrică sau articulară, ergoterapie, ortofonie.
După cercetările oamenilor de știință de la Universitatea din Michigan, AVC-ul poate îmbătrâni prematur funcțiile creierului cu până la opt ani de zile. În cazul producerii AVC-ului, primele patru ore și jumătate sunt foarte importante pentru a acționa. De aceea este vital să fiți informați, să sesizați primele simptome și să vă adresați unui medic pentru managementul corect al acestei boli!
Vicki Ciobanu