- În 1836, statisticianul Adolphe Quetelet a realizat anumite studii şi a ajuns la concluzia că după 60 de ani începe etapa de aşa-zisa: „bătrâneţe”, de atunci rămânând acesta o normă valabilă?
- Ideea de pensionare a apărut în Germania, la sfârşitul secolului XIX, când Guvernul colecta forţat contribuţia la pensie şi promitea să o returneze la bătrâneţe? Numai că, până la 65 de ani , cât era vârsta stabilită pentru pensionare, foarte puţini dintre acei muncitori mai trăiau?
- Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), îmbătrânirea este considerată un proces care se desfăşoară de-a lungul vieţii şi care începe încă înainte de a ne naşte?
- Cea mai uzuală clasificare a perioadei bătrâneţii umane curpinde: stadiul de trecere spre bătrâneţe – de la 65 la 75 de ani, stadiul bătrâneţii medii – de la 75 la 85 de ani şi stadiul marii bătrâneţi – peste 85 de ani?
- În literatura de specialitate se discută tot mai mult despre nevoia de asistenţă socială şi de nevoia de asistenţă socială reziduală, care reprezintă nevoia de asistenţă socială neacoperită de sistemul de asistenţă socială, în cazul persoanelor de vârsta a treia?
- Procesul de îmbătrânire poate fi unul normal, numit „senescenţă” sau unul patologic, care înseamnă o accelerare şi o exagerare a celui normal, numit „senilitate”?
- Evaluarea nevoilor persoanelor de vârsta a treia este reglementată prin Legea Nr. 17 din 6 martie 2000 privind asistenţa socială a persoanelor vârstnice, realizându-se prin intermediul anchetei sociale?
Vicki Ciobanu
http://totb.ro/cum-s-a-stabilit-cind-incepe-batranetea-si-varsta-de-pensionare/