ȘTEFAN IORDACHE (70 ani) - POVEȘTI de VIAȚĂ - Fundatia Crucea Alb-Galbena
  • 021.315.12.56
  • 021.315.12.76
  • 0725.213.661
  • cruceaalbgalbena@cag.ro
  • Lu-Vi 08:00-20:00
  • EnglishRomanian

Fundația ”Crucea Alb-Galbenă” România – ”De 25 de ani – Eroii din umbră!”

Beneficiarii noștri – POVEȘTI de VIAȚĂ, ȘTEFAN IORDACHE (70 ani)

      

”Mulți m-au întrebat cum este să te cheme ȘTEFAN IORDACHE, cum este să port numele marelui actor! De fapt, mulți credeau că glumesc atunci când mă prezentam, își imaginau că sunt fanul actorului și mă priveau la început suspicioși”… – ne povestește domnul ȘTEFAN IORDACHE, beneficiar de mai bine de doi ani al  îngrijirilor socio-medicale la domiciliu oferite de Fundația Crucea Alb Galbenă România (Președinte Măriuca Ivan).

 

Are multiple și tot mai grave afecțiuni și este ajutat și monitorizat periodic de VALERIA DULGHERU, asistentă medicală la Crucea Alb Galbenă care ne mărturisea: ”Consider că meseria de asistent medical este o adevărată provocare. Trebuie să îți amintești în fiecare zi că poți alina suferința pacienților atât prin administrarea tratamentului prescris de medic, cât și printr-o vorbă bună și printr -un zâmbet. Pentru un bun asistent nu trebuie să conteze cât de grea a fost ziua, câte probleme a întâmpinat, ci trebuie să își amintească de valorile fundamentale ale acestei  profesii și de motivele pentru care a ales-o. Faptul că pacienții își pun viața în mâinile celor care le acordă îngrijire, demonstrează încrederea în noi”.

ȘTEFAN IORDACHE a fost lucrător comercial, a lucrat în alimentație publică ani de zile în București, pe Litoral și la CFR, pe vagon restaurant.

”M-am născut în București, în zona Pieței Matache, pe strada Ștefan Furtună” – își începe POVESTEA DE VIAȚĂ. ”Apoi m-am mutat cu părinții în cartierul Titan, în spatele Policlinicii cu același nume”.

A absolvit scoala în București și s-a specializat în domeniul Alimentației Publice pe Litoral, la Mamaia, la Hotel Perla și la fostul Hotel București: ”Am pornit de la zero în această meserie, începând de la piccolo și ajutor de ospătar, apoi am devenit ospătar, bucătar, bucătar șef și șef de unitate. Înainte de a fi luat Armată am lucrat la Spitalul Militar, apoi am fost repartizat la Gospodăria de Partid, cum i se spunea la vremea aceea, în anii ’70. Am lucrat apoi pe Litoral în sezon, iar în restul timpului, la București. Am avut un contract cu I.H.R. Mamaia pe care am fost nevoit să îl întrerup, așa încât am rămas în București. Un prieten m-a ajutat să mă angajez la CFR, care ținea de Ministerul Transporturilor. Am lucrat pe vagoane – restaurant, am călătorit în toată țara, inclusiv pe rutele spre Budapesta, Praga și Viena. Îmbolnăvindu-mă de hepatită, a trebuit să rămân pe loc și am fost repartizat la depozitul de alimente unde era o muncă mai ușoară. Am fost șef de depozit”.

A cunoscut-o pe viitoarea soție, LIZICA, în București; erau vecini de bloc, dar și colegi de școală, în cartierul Titan. ”Cu Lili, așa cum îi spun eu, ne cunoșteam din clasa a V-a, de când eram elevi la școala nr. 86” – ne spune domnul IORDACHE. ”Am devenit prieteni în timp, ne-am mutat împreună și, ne-am hotărât până la urmă să ne căsătorim! Era în 1975 și, un an mai târziu, ne-am căsătorit legal!”.

Au doi copii, o fată și un băiat și patru nepoți (Andrei, Alexia, Ciprian și Cezar); cel mai mare are 22 de ani, iar cel mai mic, 2 ani.

După Revoluție pentru ȘTEFAN IORDACHE au apărut problemele medicale grave, mai ales la spate, la coloană, o compresie medulară la nivelul la T7 – T8; acea strangulare a măduvei spinării îi provoca dureri insuportabile. Practic nici nu mai putea merge; o pareză pe partea dreaptă l-a obligat să renunțe la serviciu, deși nu împlinise 50 de ani. ”Norocul meu era că locuim la parter, dar pentru a mă putea deplasa cât de cât, trebuia să fiu ajutat de soție sau de copii”.

 

Domnul IORDACHE a făcut și sport, box, iar medicii i-au spus că totul i s-a tras de la o căzătură. A fost operat de două ori, abia a doua oară i-a reușit o intervenție chirurgicală foarte dificilă la care au participat medici de la Spitalul numărul 9, Spitalul de Pneumoftiziologie și Spitalul Militar. ”Am fost singurul pacient cu o asemenea operație care a reușit să se ridice și să meargă pe propriile picioare!” – spune domnul IORDACHE. ”Mi-am revenit, dar diabetul pe care se pare că îl aveam, m-a terminat! Când mi-au făcut analizele amănunțite pentru operație mi-au descoperit această boală despre care habar nu aveam și care nu se manifestase. Așa că diabetul a început să mă toace mărunt, mărunt…. Am fost pensionat pe caz de boală. Am continuat să lucrez, dar tot mai greu și doar ocazional, în week-end-uri, la evenimente, nunți, botezuri, petreceri unde mă solicita un fost coleg pe care îl școlisem în domeniul alimentației publice”.

Sunt 4-5 ani de când domnul IORDACHE nu a mai putut să lucreze absolut deloc din cauza multiplelor probleme de sănătate. ”Am și probleme cardiace și de circulație și, făcând investigații medicale suplimentare, inclusiv CT și colonoscopie pentru că pierdeam sânge, amețeam ți aveam stări generale foarte proaste, medicul mi-a spus că am cancer la colon și că trebuia să fiu operat de urgență. Eram internat la Spitalul Fundeni așa că m-a mutat de la Cardiologie, la secția de Chirurgie. Regret că m-am grăbit, pentru că acum trebuie să trăiesc și cu această păcătoasă de stomă! În vară au fost doi ani de la operație. Ajutorul echipei de la Crucea Alb-Galbenă și prezența domnișoarei asistente DULGHERU în viața noastră sunt esențiale! Trebuie schimbată stoma, fac tratamente complexe, diabetul mă chinuie, am răni la picioare care supurează și nu se vindecă, am fost operat și la un călcâi și, aproape că nu mai pot ieși deloc din casă. E groaznic, aproape că nu mai suport să stau așa, pur și simplu, să nu mă mai pot deplasa, mai ales că am fost toată viața un om foarte activ! Nu știu ce ne-am face eu și soția care trebuie să aibă grijă și de nepoți, de acești oameni minunați, de vizitele săptămânale ale acestei fete excepționale, de profesionalismul său, de grija pe care ne-o poartă, de zâmbetul ei cald. Vă mulțumim din suflet!”.

De 25 de ani, membrii echipei Fundația Crucea Alb-Galbenă România (Președinte Măriuca Ivan), alături de “eroii din umbră”, alcătuiesc o mare și frumoasă familie aflată în slujba a mii de pacienți, în mare parte vârstnici singuri, aflați în nevoie, cu grave probleme medicale. Sunt oameni cu inimă mare, dedicați meseriei și devotați binelui care luptă să meargă înainte, în folosul comunității, în ciuda greutăților de tot felul, a problemelor legate de atragerea de fonduri sau a lipsei empatie din partea autorităților. Fundația Crucea Alb-Galbenă România este primul furnizor autorizat și acreditat de servicii medicale și sociale pentru vârstnici. Până acum, a acordat asistență la peste 30.000 de seniori, dezvoltând proiecte, în parteneriat cu societatea civilă, cu autoritățile, cu oameni de bine sau din fonduri europene. Nicio clipă nu trebuie să uităm că, în locul fiecăruia dintre acești pacienți putem fi noi, pot fi părinții și bunicii noștri. Împreună trebuie să fim responsabili pentru fiecare dintre acești oameni aflați în nevoie și să dovedim că ne pasă!

Cei care doresc să ajute vârstnicii singuri o pot face prin donații în contul: FUNDAȚIA CRUCEA ALB-GALBENĂ ROMÂNIA – IBAN RO76 RNCB 0071 0114 3379 0001 – deschis la BCR

Și tu poți fi alături de noi! Află mai multe, aici: https://www.cag.ro/cum-ne-puteti-ajuta/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Skip to content