Este o afectiune provocată de uzarea articulațiilor coloanei vertebrale cervicale legate de vârsta pacientului. Afecțiunea apare în general la persoanele cu vârsta mai mare de 40 de ani si evoluează in timp. Deși spondiloza afectează ambele sexe în mod egal, bărbatii sunt afectati mai devreme decât femeile.
Odată cu îmbătranirea, oasele si cartilagiile care alcătuiesc coloana vertebrală imbătrânesc si formează neregularitati ale oaselor numite osteofite. Osteofitele sunt depuneri de calciu la nivelul platourilor discale sau în jurul articulațiilor, se mai numesc și “ciocuri de papagal“.
Desi nu pun in pericol viata individului, simptomele majore ale reumatismelor degenerative sunt printre maladiile care preocupă cel mai mult pe omul societatii contemporane.
Primele semne clinice apar daorita suprasolicitarii musculare si se traduc prin dureri in regiunea cervicală si occipitală si prin contracturi musculare care blochează intermitent miscările gâtului si care pot fi insotite de dureri nevralgice iradiate in brate sau amorteli la nivelul mailor. Cu timpul se instalează si suferinta discală, care produce iritarea nervilor cervicali la nivelul orificiilor de emergentă, fapt datorat scaderii in inaltime a discurilor, prin pierderea fortei de elasticitate a acestora. Aceasta etapa a suferintei discale (discopatia) este reversibilă, dacă se asigura restabilirea unei bune nutritii a discului intervertebral si restaurarea lordozei coloanei cervicale prin reeducarea musculaturii cefei.
Simptome asociate spondilozei cervicale :
- Redoare articulară matinală (limitarea in proportii diferite a miscărilor la nivel articular).
- Dureri la nivelul coloanei vertebrale cervicale si gatului.
- Amorteli si scaderea fortei bratelor.
- Sindrom vertiginos (ameteli).
În regiunea cervicală, există în corpii vertebrali laterali, un canal prin care trec artere vertebrale care duc sange la cerebel, acestea fiind comprimate, se reduce cantitatea de sange care iriga cerebelul, responsabil cu echilibrul. Acest fenomen se manifestă prin cefalee, ameteli si tulburari de mers.
Oamenii in vârstă sunt mai expusi la reumatismele degenerative din cauza intreruperii activitatii profesionale, acceptarii sedentarismului, cresterii in greutate si diminuarii considerabile a activitatii aparatului locomotor. In aceste cazuri produc diminuari ale tonusului muscular, apar atrofii musculare, muschii iși pierd din funcții alaturi de modificări in axele extremitatilor osoase modificând raporturile de contact ale suprafetelor osoase ale unei articulații, provocând tulburări in nutriția articulară și modificări biochimice la nivelul cartilajelor articulare.
Cum tratam spondiloza cervicala ?
Tratamentul medicamentos actioneaza impotriva durerii cervicale, insa efectele sunt de scurta durata si uneori pot fi agresive pentru persoanele cu probleme gastrice. Aceasta medicatie se ia cel mult 15 zile. In lipsa kinetoterapiei fenomenele dureroase reapar.
Kinetoterapia se va axa pe miscarile de hiperextensie si refacerea lordozei fiziologice. Se urmareste restabilirea tonusului normal al musculaturii cervicale, pentru a reface mecanica coloanei si pentru a elibeara discul intervertebral. Gimnastica medicala antagonica se va axa pe miscarile de hiperextensie, rotatia si flexia gatului.
Kinetoterapia actioneaza direct asupra cauzei; asupra degenerarii vertebrelor si discurilor intervertebrale ajutand la rehidratarea acestora.
De asemenea ajuta la:
- redobandirea mobilitatii articulare;
- cresterea elasticitatii si tonusului muscular;
- imbunatateste starea generala a organismului din punct de vedere psiho-motor.
Este necesar sa se execute aceasta gimnastica zilnic dimineata inaintea inceperii activitatii profesionale si la sfarsitul acesteia, cel putin 10-15 minute.
De asemenea in cursul activitatii profesionale , cei afectati trebuie sa execute periodic miscari de redresare ale coloanei cervicale(extensie, flexie, rotatie) pentru a preveni oboseala
Exercitiile se fac in pozitie stand, sezand pe genunchi si culcat. In regiunea cervicala se pot efectua miscarile de flexie extensie, indoiri, rasuciri, si rotiri ale capului si gatului, in ritm lent.
Putem preveni aparitia spondilozei cervicale ?
Spondiloza nu poate fi prevenita, insa riscul aparitiei poate fi scazut daca se mentine o postura corecta, cu gatul aliniat umerilor, daca se practica exercitii fizice regulate, pe tot parcursul vietii, pentru intarirea musculaturii cervicale si a ligamentelor si evitarea producerii unor traumatisme la acest nivel.
Complicatiile spondilozei cervicale:
Acestea sunt rezultatul afectarii maduvei spinarii, prin presarea acesteia de catre vertebre si discurile intervertebrale afectate de spondiloza. Orice compresie asupra maduvei spinarii necesita tratament chirurgical pentru a evita leziunile permanente ale maduvei si nervilor.
– Cătălin Avram, kinetoterapeut Fundația Crucea Alb-Gabenă