Sfaturi pentru îngrijirea pacientului imobilizat la pat - Fundatia Crucea Alb-Galbena
  • 021.315.12.56
  • cruceaalbgalbena@cag.ro
  • Lu-Vi 08:00-20:00
  • EnglishRomanian

Bolnavul imobilizat la pat necesită o îngrijire deosebită, adaptată diagnosticului, având ca principal rol menținerea și îmbunătățirea stării generale. Indiferent de cauză, îngrijirea unui pacient imobilizat la pat necesită respectarea unor reguli, care țin atât de aranjarea patului și a ambientului, cât și de îngrijirea propriu-zisă a pacientului. Pentru prevenirea complicațiilor se aplică în scop preventiv, manevre  terapeutice pentru evitarea escarelor de decubit, a complicațiilor vasculare, periferice și a complicațiilor pulmonare.

Pentru evitarea escarelor de decubit se recomandă mobilizarea/repoziționarea pacientului la 1-2 ore facilitând circulația sângelui. Totodată, trebuie acordată o atenție deosebită așternuturilor și îmbracaminții pacientului astfel încât acestea să nu formeze cute în special în zonele predispuse escarelor. Se recomandă materiale moi, din fibre naturale, cu capacitate de absorbție mare. Pentru reducerea sau îndepărtarea presiunii din zonele predispuse, se recomandă folosirea diverselor dispozitive anti-escară. Colacul anti-escară nu este însă recomandat, acesta creând alte zone de presiune. Igiena pacientului se recomandă a fi facută de mai multe ori pe zi, efectuându-se cu apă călduță și săpunuri cu PH neutru, evitându-se manevrele de frecare. La pacienții cu incontinență urinară se recomandă folosirea scutecelor absorbante, de mărime potrivită, schimbate la interval de 6-8 ore. Toate zonele expuse la presiune trebuie inspectate periodic pentru a depista din timp eventualele înroșiri sau iritații ale pielii. Alimentația trebuie să fie echilibrată spre hiperproteică, iar hidratarea este foarte importantă pentru a nu ajunge la fragilizarea pielii.

Pentru prevenirea complicațiilor  vasculare ale membrelor inferioare, este important ca persoana imobilizată să stea cu picioarele ridicate pe o pernă, în mai multe sesiuni pe zi cu o durată  de 20-30 minute,  poziție care facilitează circulația de întoarcere. Se recomandă folosirea ciorapilor compresivi și manevre ușoare de masaj.

Pentru evitarea complicațiilor pulmonare se recomandă drenaj postural, tapotaj, pacientul fiind încurajat să tușească și să execute exerciții de respirație profundă.

Echipa Fundației Crucea Alb- Galbenă oferă acest serviciu la domiciliu.

Află mai multe detalii AICI.

Pentru mai mult detalii și informații ne puteți contacta la 021.315.12.56.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.