”Sănătatea Femeii - practici bazate pe dovezi” - Fundatia Crucea Alb-Galbena
  • 021.315.12.56
  • cruceaalbgalbena@cag.ro
  • Lu-Vi 08:00-20:00
  • EnglishRomanian

Grație și revistei Politici de Sănătate și profesioniștilor care lucrează acolo, în ultimii ani, sănătatea femeii a devenit o preocupare atât pentru specialiștii din sănătate cât și pentru politicieni. Cea de-a treia ediţie a Conferinţei sanatatea femeii 2”Sănătatea Femeii – practici bazate pe dovezi” care a avut loc pe 31 martie 2016 la Palatul Parlamentului sub auspiciile Comisiei pentru Sănătate Publică din Senatul României, Ministerului Sănătăţii şi Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

În deschiderea Conferinţei Sănătatea Femeii au fost susţinute discursuri de către dr. Ion Luchian, preşedinte al Comisiei pentru Sănătate Publică din Senatul României, Excelenţa Sa Hans Klemm, ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, conf. dr. Diana Loreta Păun, consilier de stat, Departamentul Sănătate Publică, Administraţia Prezidenţială, conf. dr. Patriciu Achimaş Cadariu, Ministrul Sănătăţii.  Au fost prezentate lucrări și informații de ultimă oră pe teme precum “Trenduri în gender medicine, în diferite arii terapeutice“, de Dr. Astrid Buehren, preşedinte al Asociaţiei Femeilor Medic din Germania conform căreia “Istoria conceptului de gender medicine a început acum 46 de ani, axându-se pe sănătatea femeii.  În 1999 Consiliul Europei a definit conceptul de gender mainstreaming ca fiind reorganizarea, îmbunătățirea, dezvoltarea și evaluarea proceselor de politici – o strategie care are la bază teoria genului.”

Dr. Carmen Ungurean, Programul Naţional de Screening pentru cancerul de col uterin, Institutul Naţional de Sănătate Publică, a adus în discuție „Politicile globale internaţionale pentru sănătatea femeii şi modul în care acestea se reflectă în politicile şi programele naţionale” atrăgând atenția că “Până la sfârșitul anului 2015, s-au testat aproximativ 630.000 de femei din întreaga țară, rata de acoperire fiind de aproximativ 10% din populație. Este un procent departe de a fi satisfăcător și care trebuie mărit neapărat pentru creșterea cost-eficienței programului”

“Managementul bolilor cronice la femei” a fost un subiect de dezbatere între mai mulți specialiști precum Prof. univ. dr. Ioan Mircea Coman, Preşedinte Fundaţia Română a Inimii , Prof. univ. dr. Nicolae Suciu, Preşedinte Societatea Română de Obstetrică-Ginecologie, Dr. Al Jashi Gladys Cristina, Director Medical, Spitalul Clinic de Urgenţă “Sf. Pantelimon”, coordonator al Unităţii Regionale Sud-Est pentru screeningul de cancer col uterin,  Şef lucrări dr. Simion Laurenţiu, şef secţie Chirurgie 1, purtător de cuvânt Institutul Oncologic Bucureşti, Prof. univ. dr. Cătălina Poiană, preşedinte Colegiul Medicilor Bucureşti, Prof. univ. dr. Cristian Serafinceanu, preşedinte Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice Prof. univ. dr. Bogdan O. Popescu, viitor preşedinte Societatea de Neurologie din România (2017-2021), Dr. Ioana Mîndruţă, coordonator Subprogramul Naţional de Epilepsie Farmacorezistentă, Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti,Psih. Maria Moglan, vicepreşedinte Societatea Română Alzheimer,Dr. Ion Nicolescu, Şef secţie Chirurgie Maxilo-Facială, Spitalul “Sfânta Maria”, Bucureşti.

Fundația Crucea Alb Galbenă a fost reprezentată de D-na Director Măriuca Ivan care și-a arătat disponibilitatea de a fi alături tuturor actorilor sociali care au interesul de a crea o societate în care femeia să se simtă în siguranță, protejată și de ce nu …fericită.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.