Profit moral. Mariuca Ivan te ajuta sa pui suferinta in cui! - Fundatia Crucea Alb-Galbena
  • 021.315.12.56
  • cruceaalbgalbena@cag.ro
  • Lu-Vi 08:00-20:00
  • EnglishRomanian

Publicat de Income Magazine la 24 mai 2008

Tinerete fara batranete? Nu stiu. Stiu insa, cu siguranta, ca Mariuca Ivan te sustine. Te ajuta sa vezi altfel viata. Chiar si atunci cand esti bolnav. Te ajuta sa treci prin batranete la fel de frumos – sau macar aproape la fel de usor – ca si prin tinerete. Iti intinde mana de ajutor atunci cand multi dintre prieteni – poate chiar si dintre membrii familiei, incluzand aici si copiii – iti intorc spatele. Uita de tine. Nu neaparat din lipsa de caracter. Uneori, din cauza vietii asteia nebune, nebune. Cu care toti cei care n-au prins inca Raiul financiar de picior se confrunta cotidian. Ce faci in atare situatie? O poti suna pe Mariuca. Ea stie ce-i de facut. Ce-ti lipseste. Si actioneaza in consecinta.Mariuca are un proiect de suflet: Acela cu!!! CAG Flandra. „Ei au venit cu oferta intr-un moment in care simteam ca trebuie sa fac ceva. Stiam ca experienta mea poate sa raspunda criteriilor lor de selectare in proiect a unui partener. Cu ei am invatat sa-mi gestionez resursele umane, gesturile si banii”, povesteste Mariuca. In plus, spune ea, fairplay-ul si profesionalismul partenerilor flamanzi i-au dat curaj si un sentiment de securitate. „In primii sase ani cand am fost finantati de ei, am avut timpul necesar sa fac lobby pentru ingrijirile la domiciliu si sa ma ocup numai de problemele profesionale ale institutiei (selectie, evaluare, formare, educatie continua)”, adauga interlocutoarea mea.

Puterea exemplului

Modelul de ingrijire medicala la domiciliu  sau brandul, cum spunea un prieten – marca Mariuca Ivan, a fost deja preluat in cadrul reformei si acceptat in legea asigurarilor «dar ciuntit din birouri, desi am incercat sa-i convingem pe decidenti ca este benefic si pentru pacienti si pentru sistem sa ingrijesti oamenii „pe perna lor” decat intr-un spital, dupa ce a fost pus diagnosticul si stabilit tratamentul”, puncteaza Mariuca. Ea spune ca acum sunt deja multi furnizori – dar nu suficienti -, care au inteles viitorul ingrijirilor la domiciliu. Asa s-a creat nevoia de reprezentare la nivel national a intereselor furnizorilor si, in 2005, a luat fiinta Federatia Furnizorilor de Ingrijiri la Domiciliu.
Ulterior, Mariuca Ivan a creat alte sase filiale, pe langa sediul central din Capitala: Baia Mare, Sibiu, Focsani, Targoviste, Buzau, Constanta, care s-au infratit cu sase regiuni flamande, si asa a venit si ajutorul pentru demararea activitatilor.
Toate urmeaza acelasi model, ca si fundatia-mama, si toate, evident, se lupta pentru supravietuire cu acelasi sistem birocratic si neputincios, precizeaza Mariuca.

Una calda, una rece

„Unul dintre succesele in profesia mea a fost crearea acestui sistem de ingrijire medicala la domiciliu, dupa un model flamand adaptat la realitatea romaneasca. In aceasta adaptare a constat succesul meu. Este greu de copiat un model care are o istorie de 60  de ani pe un sistem centrat pe ingrijiri secundare (spitalicesti) si nu pe ingrijiri primare si tertiare. Este foarte adevarat ca, pentru formarea unei echipe de calitate, am avut sansa de a putea selecta asistenti medicali dintre studentii mei care aveau deja  educatie in nursing, adica in spiritul respectului pentru nevoia oamenilor. Pe langa cunostintele profesionale, i-am selectat si pentru calitatile umane, comportamentale si, mai ales, pentru capacitatea de adaptare si spiritul de sacrificiu”, spune Mariuca. Dar, opineaza ea, toate la un loc nu puteau fi puse in practica fara ajutorul sustinut, in 1998, al Spitalului Municipal Bucuresti – care le-a oferit spatiul si cadrul pentru o reala dezvoltare.
Tot un succes in cariera Mariucai a fost si cel inregistrat in perioada 1990-1992, cand, fiind in Ministerul Sanatatii, a participat im-
preuna cu un grup de experti romani si straini ai OMS la elaborarea Programei de nursing, cu o durata de trei ani, dupa modelul conceptual al Virginiei Henderson. „Spre bucuria mea, aceasta programa (cu mici schimbari) este acceptata si astazi in toate formele de invatamant de nursing. Am imensa bucurie ca am fost unul dintre artizanii schimbarii invatamantului liceal de specialitate in invatamant postliceal de specialitate, moment ce a dus, in 1990, la infiintarea celor 41 de Scoli Postliceale Sanitare din intreaga tara, respectiv, cate o scoala  in fiecare capitala de judet”. Totusi, nu poate sa nu adauge faptul ca, din pacate, nu tot la succese  se  poate pune si evolutia ulterioara a acestor scoli.  Rece, precum insuccesul, ramane pentru Mariuca infiintarea, in 1995, a Institutului National de Nursing, impreuna cu Baylor University Medical Center, alaturi de care lucrase inca din1991. „Imi aduc aminte de zbuciumul de-atunci, de oameni cu bune intentii, de cei potrivnici. Aveam ingrata pozitie de vicepresedinte al Asociatiei de Nursing din Romania si referent la Ministerul Sanatatii. Asociatia obtinuse burse de studiu pentru asistenti romani (viitori profesori la institut), care s-au format in America, pe o perioada de opt luni, in patru  domenii prioritare: nursing comunitar, nursing  psihiatric, management in nursing si educatie in nursing. Toate specialitatile au fost alese cu un scop bine precizat – avand in vedere nevoile de ingrijire la domiciliu -, schimbarea politicii de ingrijire a persoanelor cu probleme psihice, dezvoltarea managementul ingrijirilor si formarea profesorilor de nursing. Cei 100 de absolventi urmau sa continue formarea altor asistenti, in toate judetele, pana la atingerea scopului propus. Am avut sansa de a  fi studenta acestui institut, creat cu truda de partenerii americani, ANR si MS”, spune Mariuca. Cu toate acestea, bucuria ei a durat putin pentru ca, in 1997, s-a schimbat ministrul si totul a fost anulat. „Nu ne-a intrebat nimeni ce facem cu investitia materiala, umana si cu cei patru ani de efort”, este marele ei of.

Start bun, finalitate lipsa

Daca  tot ceea ce s-a inceput in 1990, spune Mariuca, doar cu un grup de oameni inimosi si de calitate ar fi continuat, in prezent am fi fost la un nivel apropiat celui din tarile occidentale. „Acum ma incearca  tristetea si grija pe care nu pot sa nu mi le manifest atunci cand vad cum arata „lumea oamenilor in halate albe”, cum sunt tratati profesionistii cu experienta, cum sunt selectati viitorii beneficiari ai dreptului si privilegiului de a se ingriji de sanatatea oamenilor si, mai ales, unde sunt profesionistii tineri care sa preia stafeta. Ei pleaca in strainatate, acolo unde li se ofera conditii si bani, iar noi participam pasiv la acest dezastru care, odata scapat de sub control, greu se mai poate echilibra. Daca in fata bolii am fi toti egali si nu ar exista sansa tratarii in alte tari, responsabilii care gestioneaza sanatatea si chiar societatea civila ar avea cu siguranta o alta atitudine”, spune  Mariuca.
Satisfactii pe merit Scrisorile de la pacienti motiveaza si dau curaj. Mariucai si colegilor ei. Cele mai emotionante scrisori de multumire, spune ea, vin dupa momentul in care cel ingrijit nu mai este printre noi. In acele momente, familia are nevoie de suport emotional si de specialitate, care le ofera sentimentul de securitate. „Alaturi de noi se mobilizeaza cu usurinta si sunt mai putin vulnerabili”, spune ea.

Viata, in ansamblul ei

Mariuca a trait alaturi de sotul ei o foarte frumoasa poveste de dragoste. „Traiesc si acum cu nostalgia acelor ani, dar cu  tristetea ca nu am reusit sa-l conving ca o femeie puternica poate fi si  profesionista, si  sotie, si  mama in acelasi timp. Nu a fost deloc usoara viata mea de mama. Prima fetita a venit cand eram foarte tanara si destul de nepregatita pentru acest rol, a doua fetita a venit mai tarziu, cand eram pregatita, dar fara energia din tinerete. Este evident ca mi-am dorit tot ceea ce este mai bun pentru copiii mei, dar nu tot ce credeam eu ca este bun era bun si  pentru ei. Sunt amandoua foarte voluntare si inteligente. Cea mare este casatorita intr-o tara scandinava, unde totul este gandit pentru binele omului. Si-a dorit asta foarte mult si a reusit sa-si creeze o familie minunata. Ioana, fiica cea mica, are acum 14 ani. Si-a dorit de cand avea 5 ani sa devina actrita.  Are multe inceputuri in acest sens si nu renunta la idee. Cel mai mare succes al ei a fost prezentarea, alaturi de Andreea Marin, a Eurovisionului copiilor din 2006. Ca mama am trait atunci un moment de mare incarcatura emotionala. Realitatea este ca Ioana a reusit sa impresioneze publicul, iar presa a punctat in paginile sale valoarea evenimentului”, povesteste Mariuca.

Visuri si proiecte de viitor

Mariuca, dar timpul liber? „Imi place cum suna. Mi-as dori sa am timp liber, dar rolurile de mama, gospodina, directoare il utilizeaza pe tot. Recunosc ca as avea mare nevoie de putina odihna si un strop de tandrete. Fac eforturi sa gasesc solutii pentru weekenduri, dar nu reusesc intotdeauna. Daca regret ca nu am timp liber este pentru citit. Sunt carti si reviste pe care le adun cu multa convingere pe noptiera si le sterg ulterior de praf. Desi se intampla rar, imi place sa lucrez in gradina mea de la tara, unde am peste 100 de trandafiri plantati de mine prin lastari si flori din toate anotimpurile. Imi place mirosul de iarba atunci cand tund gazonul, iar seara cand ud gradina imi place mirosul de pamant reavan. Acolo, la casuta mea, este locul cel mai bun pentru mine. Ma simt lipsita de responsabilitati, iar pamantul mi se pare cel mai bun ascultator. Mersul cu picioarele goale prin iarba este o mare satisfactie, pe care nu ti-o poate oferi un pantof elegant purtat la o seara ce impune reguli. Mariuca are un vis frumos. Sa creeze un asezamant de batrani, „din nevoia singuratatii si a lipsei de comunicare afectiva. Ii vad deja prin curtea plina cu flori si animalute, mergand de mana, visand sau facandu-si planuri. Aici mi-as dori sa ajung la batranete daca fetele mele nu vor avea timp pentru mine. Am vazut un film superb in care doi batrani s-au indragostit intr-un asemenea asezamant si au facut din aceasta perioada una dintre cele mai frumoase din viata lor. Sunt convinsa ca aceia care iubesc OMUL, viata, frumosul au parte de bucurie in toate perioadele vietii lor”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.