Pansamentul reprezintă una dintre cele mai întâlnite tehnici medicale efectuate de asistentul medical la domiciliul pacientului. Acesta se realizează la recomandarea medicului curant, în condiții de totală asepsie, cu materiale speciale, de ultimă generație, adaptate nevoilor fiecărui pacient.
Pansamentul este un act chirurgical cu rol de protecție, de asepsie și tratament al unei plăgi, având ca scop obținerea unei bune cicatrizări.
În funcție de tipul de plagă, există mai multe tipuri de pansamente și anume:
- pansamentul protector utilizat pentru plăgi care nu secretă (plagă operatorie, loc de elecție pentru injecții /puncții)
- pansament absorbant pentru plăgi drenate sau secretante
- pansament ocluziv pentru plăgi însoțite de leziuni osoase peste care se aplică aparat gipsat pentru imobilizare
- pansament compresiv pentru plăgi sângerânde utilizat în scop hemostatic sau pentru imobilizarea unei articulații în caz de entorsă
- pansament umed (reducerea edemului inflamator)
În medicina modernă la efectuarea pansamentelor se folosesc cu succes comprese impregnate cu diferite tipuri de substanțe adaptate scopului urmărit. Aceste comprese se folosesc numai la indicația medicului specialist.
La efectuarea pansamentelor, asistentul medical trebuie să acorde o atenție deosebită asepsiei și folosirii antisepticelor potrivite, să protejeze plaga de factorii nocivi: termici, infecțioși sau mecanici din mediul înconjurător, să fie nedureros și schimbat la timp