Intervenție de urgență finalizată cu succes a dispeceratului Fundației Crucii Alb-Galbene - Fundatia Crucea Alb-Galbena
  • 021.315.12.56
  • cruceaalbgalbena@cag.ro
  • Lu-Vi 08:00-20:00
  • EnglishRomanian

Doamna R.P. este pacienta fundației noastre de câteva luni de zile, ducându-și cei 91 de ani sub povara bolilor, singură, în casa dumneaiei din strada Z. Neavând nicio rudă aproape, pacienta se bucură din când în când, doar de omenia și bunătatea vecinilor și de ajutorul oferit de echipa Crucii Alb-Galbene. Este vizitată periodic de doamna Daniela Manea, asistent medical Crucea Alb-Galbenă, care îi oferă îngrijirea la domiciliu de care are atât de mare nevoie.
Doamna R. a primit din partea Crucii Alb-Galbene un telefon prevăzut cu brățară cu buton de panică, prin care este monitorizată la distanță și de care se poate folosi în caz de urgență, fiind o beneficiară a Centrului Pilot de Servicii Integrate de Îngrijiri la Domiciliu.

Monitorizarea la distanță este posibilă datorită Centrului de Monitorizare Medicală la Distanță și dotării pacientei noastre cu un telefon mobil dedicat vârstnicilor și cu o brățară tip ceas din silicon medical, rezistentă la apă.
Telefonul mobil este setat astfel încât să permită efectuarea unor apeluri rapide prin simpla apăsare a unor taste predefinite, de exemplu: tasta 3 –apel rapid către dispecerat, tasta 4 – apel rapid către asistentul medical, tastele 5-9 apel rapid către persoanele cele mai apropiate (vecini, rude).
Astfel, în caz de urgență, telefonul prevăzut cu brățară îi permite să acceseze imediat, printr-o simplă apăsare a butonului de urgență dispeceratul Crucii Alb-Galbene și să intre în contact cu un dispecer 24 de ore din 24, 7 zile pe săptămână.
Dispecerul răspunde la telefon și în funcție de protocolul cazului poate alerta serviciul 112 și trimite o ambulanță la adresa beneficiarului.
Dispeceratul Crucii Alb-Galbene deține în baza de date fișa socio-medicală a pacientei monitorizate și are acces imediat la toate informațiile: adresă, număr de telefon, vârstă, număr de telefon al vecinilor, diagnostic, datele sociale, echipa interdisciplinară.
Având acces la aceste informații, dispecerul le trimite imediat pe cele necesare din fișa medicală către echipa de intervenție pentru evitarea întârzierilor.

O astfel de intervenție a fost posibilă în dimineața zilei de 4 octombrie 2015, la ora 5 dimineața, atunci când doamna R. a avut o criză cardiacă agravată și de edemul pulmonar cu care a fost diagnosticată, având o puternică senzație de respirație îngreunată și sufocare. La acea oră, dispecerul a primit un apel de urgență de la doamna R.P.
Acuza dureri în piept, senzație de sufocare și respirație greoaie. Imediat a fost alertat serviciul 112 prin intermediul dispeceratului Crucii Alb-Galbene și un echipaj Smurd a ajuns la adresa doamnei în 15 minute.
Între timp, dispecerul echipei a sunat pacienta pentru a o calma și pentru a-i comunica faptul că un echipaj Smurd se îndreaptă către adresa din fișa medicală pe care o deținem.
Echipajul ajuns la fața locului a găsit poarta aparent închisă comunicând dispeceratului fundației că nu are acces în incinta locuinței și că ar fi necesară o intervenție a Pompierilor. De asemenea, nu puteau pătrunde în curte pentru că erau câini agresivi care împiedicau accesul echipajului.
Având în vedere că dispecerul a fost într-o comunicare continuă cu pacienta, acesta a putut afla de la dumneaiei că poarta nu era încuiată și că toți câinii care lătrau în curte erau închiși în cuști.
La insistențele și rugămințile dispecerului echipajul a reușit să intre în curte chiar dacă inițial nu a dorit acest lucru din cauza câinilor.

Intervenţia a avut un final fericit graţie telefonului prevăzut cu brăţară cu buton SOS, a dispeceratului Crucii Alb-Galbene şi nu în ultimul rând echipajului Smurd, doamna R.P. a putut fi salvată la timp şi transportată la Spitalul de Urgenţă Floreasca.
Dispecerul a monitorizat starea post internare prin telefoane către pacientă şi către vecini. Astfel, am aflat că după 6 zile de internare la Spitalul de Urgenţă Floreasca, doamna a ajuns acasă în stare bună. A sunat la dispecerat să mulţumească din inimă echipei Crucii Alb- Galbene pentru ajutorul acordat, spunându-ne cât de importantă a fost această intervenţie, chiar vitală!

                                                                                                                           Vicki Ciobanu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.