20 de ani de muncă făcută cu iubire și profesionalism, 20 de ani de trudă, implicare maximă, sacrificii, asumare, responsabilitate, o viață de om în dezvoltrea modelului de îngrijiri medicale la domiciliu, segment fără de care sistemul de sănătate românesc ar fi fost incomplet.
Am crezut de fiecare dată cu toată ființa mea că nu există cale de întoarcere și că le vom da o lecție prietenilor belgieni, că vom face mai bine decât ei. Exista atunci entuziasmul, dorința și speranța că vom recupera tot ce pierdusem 45 de ani.
Când am pregătit evenimentul de astăzi, m-am uitat la poze și mi-am dat seama că am regizat împreună un film care a durat 20 de ani cu actori reali, după un scenariu scris de scenariști diferiți. L-am văzut pe dr. De Coninck, Ludo, Hendrick și Luc cu 20 ani mai tineri, noroc cu mine că am rămas la fel de tânără!
În acești ani, de departe cel mai mare și important proiect al nostru a fost dezvoltarea CPCSIIDMB cu Primăria Capitalei prin HCG și cu sprijinul partenerului unu – DGASMB. Proiectul își propune să răspundă nevoilor persoanelor aflate la domiciliu ce nu pot primi asistenţă îndelungată în spital. Prin intermediul acestui proiect, aproximativ 170 de persoane din Capitală beneficiază, lunar, de servicii integrate de îngrijire la domiciliu monitorizate prin sistemul de teleasistență (dispecerizare prin CC) servicii medicale, de recuperare, de închiriere, servicii de îngrijire de bază și sociale.
Partenerul doi în proiect: CAGR, monitorizează pacienții prin oferirea de servicii integrate la domiciliu și probează în acest moment dezvoltarea unei soluții informatice de management al activității fundației, model care va genera unul național.
Partenerul trei în proiect este Asociația de Ajutor Mutual București, care oferă pacienților serviciul de teleurgență medicală cu dispozitive asociate cu butonul de urgență, conectați la un Call Center, la care răspunde o echipă de profesioniști capabili să discearnă și să facă triajul apelurilor. La fiecare apel se deschide fișa acestuia cu toate datele necesare care facilitează intervenția și accesul echipei de urgență la domiciliu.
Valorile noastre au fost și rămân respectul pentru pacient și pentru demnitatea profesiei. Acestea au fost mereu călăuza pentru a ne continua drumul în slujba demnității ființei umane, într-o Românie destul de debusolată și debusolantă, într-o societate în permanentă schimbare în care nu puteam construi azi, nu aveam continuitate pentru că mâine se schimbau decidenții conform altgoritmului politic și până veneau ceilalți nu se lua nici o decizie sau se amâna. S-a irosit multă energie in acest timp, iar curajul de a implementa acest sistem a fost o mare provocare.
Dragi prieteni, voi încerca să vă conving în afirmațiile următoare că munca noastră a fost răsplătită și că a meritat efortul:
– Cu o echipă pluridisciplinară de profesioniști am fost și rămânem vârful de lance în introducerea îngrijirii la domiciliu în legislația românească;
– Am obținut prima autorizare, acreditare și contractare cu Casele de Asigurări București și OPSNAJ. Dacă în 2002 – 2004 eram singuri pe piața din România, acum suntem acreditați și autorizați 85 numai la București, de unde concluzia că s-a înțeles nevoia sistemului de ID, s-au elaborat bugete mari, mai rămâne să avem certitudinea că cineva controlează dacă banii ajung unde trebuie și pacienții sunt bine îngrijiți. Avem bucuria să avem aici doi luptători pentru cauza noastră.
– Deținem primele modele de parteneriate cu autoritățile locale și centrale;
– Primele proiecte pe dezvoltarea rețelelor furnizorilor de servicii de îngrijiri la domiciliu;
– Avem proiecte pe fonduri europene structurale și elvețiene;
– Grație acestui traseu, Crucea Alb-Galbenă a devenit membru fondator a unor alianțe și a primit recunoașterea unor instituții de profil;
– Partenerii belgieni au continuat să fie alături de noi în toți acești ani;
– Și mai mult decât atât, Ambasada Regatului Belgiei la București, ne primește la reședința domniei sale la ceas aniversar, așa cum a făcut-o Xavier Van Mighem și Leo Daes.
Am sa închei cu un mesaj pe care-l găsiți în cuvântul meu din raport:
”Ruga mea pentru jucătorii din sistem este să contribuim împreună la consolidarea în toate regiunile României a unui sistem funcțional și unitar, pentru asigurarea unei bătrâneți decente. Nu ne putem lamenta cu toții, că nu se mai poate face nimic, ci trebuie să încercăm să construim o temelie solidă și robustă care să nu se prăbușească la fiecare schimbare electorală. Suntem cu toții datori să lăsăm ca testament un exemplu de bună practică pentru ca bătrânețea si boala este a tuturor și fiecăruia dintre noi.”
Mulțumesc prietenilor, sposorilor, partenerilor și finanțatorilor care au fost alături de noi în toți acești ani!
Mulțumesc echipei CAGR care a devenit în timp familia mea prietenoasă, caldă, plină de solidaritate și respect!
Mulțumesc prietenilor din Belgia care au ținut să fie astăzi aici și vouă tuturor!!
Mulțumesc, dar nu în ultimul rând, Excelenței Sale, domnului Ambasador Thomas Baekelandt, pentru bucuria de-a fi în această minunată casă și atmosferă, la ceas aniversar!
Măriuca Ivan – Director Fundația Crucea Alb-Galbenă București