Fundația ”Crucea Alb-Galbenă” România – ”De 25 de ani – Eroii din umbră!”
Beneficiarii noștri – POVEȘTI de VIAȚĂ, STAN S. (80 ani)
”M-am născut în oraşul Pucioasa, dar mama, a venit și s-a stabilit în Bucureşti, fiind văduvă de război; tata a murit pe front. Am absolvit şcoala şi liceul din oraș, dar pot să spun că sunt bucureştean prin adopţie! Am locuit cu familia, cu mama ș i cu tatăl vitreg pe strada Răcari, în zona Vitan – Bârzești, pe atunci sectorul 4, acum sectorul 3, unde se afla, țin minte, o fabrică de parfumuri…” . Așa își începe Povestea de Viață domnul STAN S., unul dintre beneficiarii serviciilor de îngrijire medicală la domiciliu oferite de Fundația Crucea Alb-Galbenă (Președinte Dr. Măriuca Ivan). De mai bine de 25 de ani, medici, asistenți medicali, kinetoterapeuți, asistenți sociali, îngrijitori, psihologi și voluntari se ocupă de vârstnicii aflați în nevoie, care au probleme medicale și nu se pot descurca singuri.
De peste cinci ani, de domnul STAN S. se ocupă IULIANA PALAGHIEI, asistentă medicală la Fundația Crucea Alb-Galbenă unde lucrează de zece ani. Până acum un an și jumătate, s-a ocupat și de soția sa, care a decedat. Domnul STAN S. a absolvit ASE București, specialitatea Economie, în 1978 și este Doctor în Ştiinţe Economice. ”Am fost recomandat de profesorii din liceul din Pucioasa să dau la ASE. Eram foarte bun la matematică, la științe exacte în general!”. După absolvire (a fost printre primii, cu nota 9.76!) a obținut o repartiție în București, ca economist, la Departamentul Financiar – Contabil din cadrul la Ministerul Construcțiilor de Mașini, abia înființat după cutremurul din 4 martie 1977. ”Am făcut foarte mult teren, eram trimis ca expert în orașe din județele Galați, Dâmbovița, Timișoara, Caraș-Severin, fiind mult timp plecat de acasă”. La Revoluție lucra de puțin timp, la Primăria Capitalei, tot la Departamentul Financiar – Contabil. ”Eram deja bolnav și, la scurt timp am fost nevoit să mă pensionez anticipat, pe caz de boală. Lucram la Departamentul Bugetul Capitalei și a fost o perioadă foarte grea! Aveam o funcție de răspundere și, în ciuda bolii m-am străduit să fac față cerințelor și presiunilor tot mai mari. Făcusem două infarcturi!”.
Domnul STAN S. a trebuit să ducă o viață cumpătată, să țină regim strict, să respecte medicația, dar l-a ajutat și îl ajută pasiunea sa pentru mișcare. În fiecare zi, indiferent de anotimp și de vreme, merge pe jos și înconjură cel puțin odată Parcul Tineretului lângă care locuiește! Merge zilnic două ore, între 6 – 8 km. ”Pe vremuri, înconjuram lacul care are 3 km de trei – patru ori, acum mi-e din ce în ce mai greu”
Soția sa, Eugenia a fost tot contabil; a lucrat la Ministerul Energiei Electrice.
”M-a ajutat mult Dr. Dan Georgescu, medic specialist cardiolog, fost Ministru Secretar de Stat și Consilier al Primului Ministru pe probleme de sănătate în anii ‘90. De ani de zile am probleme cardiace care trebuie ținute sub atent și strict control!”. Medicul de familie, Dr. Dobrescu cu care a tinut mereu legătura prin prisma afecțiunilor sale cardiace și nu numai, i-a recomandat și i-a povestit despre Fundația Crucea Alb-Galbenă.
”Aveam nevoie de monitorizare permanentă, și eu, și și soția mea care era tot mai bolnavă, iar acești oameni minunați ne-au ajutat și continuă să o facă acum, cu mine! Iuliana este cea care mă monitorizează săptămânal, îmi face injecțiile, verifică dacă urmez medicația recomandată și îmi este alături ori de câte ori am nevoie!” – povestește domnul STAN S. ”Soția mea a stat la pat timp de cinci ani; pe măsură ce boala ei avansa, cu atât eram și eu mai afectat. La început, adică în primii doi ani de boală ai soției eu am avut grijă de ea, dar, fizic, nu mai puteam să o îngrijesc, să o spăl, să o întorc, să o ridic… Eram afectat și psihic, mai ales că vedeam cum se degrada pe zi ce trecea. De ea s-a ocupat o asistentă care venea în timpul liber, plătită fiind și care, la un moment dat nu a mai putut venit. Boala Alzheimer a soției avansase galopant, și datorită diabetului pe care îl avea și care nu putea fi ținut sub control pentru că nu a avut voința să renunțe la zahăr, la dulciurile care îi plăceau foarte mult. Echipa de la Crucea Alb Galbenă și asistenta Iuliana Palaghiei m-au ajutat foarte mult și le mulțumesc din tot sufletul pentru că fac parte și acum din viața mea”.
Cum este o zi din viața domnului STAN S.? – ”Dis-de-dimineața îmi fac traseul prin parc, fie vară, fie iarnă. Vara, plec mai devreme, pe la 6 dimineața, dar când se face frig, aștept să se lumineze. Recent, fiind încă întuneri, nu am observant un capac de canal care nu era pus la lcoul lui, m-am împiedicat și am căzut. M-am lovit destul de rău, am vânătăi, dar bine că nu s-a rupt nimic. Citesc, atât cât mă ajută și nu îmi obosește privirea, literatură clasică și mă delectez cu romane polițiste de Agatha Christie, Rodica Ojog Brașoveanu, Raymond Chandler… Mă uit și la serialele mele favorite, pe canalul Epic Drama, dar și pe alte posturi. Mă deprimă știrile, mai ales cele despre războiul dintre Ukraina și Rusia care este atât de aproape de noi…”.
Domnului STAN S., care a jucat pe vremuri tenis de câmp și i-a plăcut să citească și să călătorească (a vizitat înainte de a ieși la pensie fosta URSS, Mongolia, Bulgaria, Franța, Italia), i-a rămas bucuria și motivația plimbării pe care o fac zilnic. ”Mișcarea în aer liber m-a ajutat și mi-a prelungit și salvat viața! Așa mi-au spus toți doctorii!”.
De un sfert de secol, Fundația Crucea Alb-Galbenă Românai (Președinte Măriuca Ivan), alături de “eroii din umbră”, alcătuiesc o mare familie aflată permanent în slujba a zeci de mii de pacienți, în mare parte vârstnici singuri, aflați în nevoie, cu probleme medicale. Acești oameni cu inimă mare, altruiști și devotați binelui luptă să meargă înainte, ca o familie mare și unită în folosul comunității, în ciuda greutăților de tot felul, a problemelor legate de atragerea de fonduri sau a lipsei empatie din partea unor autorități locale. este primul furnizor autorizat și acreditat de servicii pentru vârstnici. Până în prezent, Fundația Crucea Alb-Galbenă a acordat asistență la peste 30.000 de seniori și a dezvoltat proiecte, în parteneriat cu autoritățile, cu societatea civilă sau din fonduri europene.
Să nu uităm că, în locul fiecăruia dintre pacienții Fundației Crucea Alb-Galbenă putem fi noi, părinții noștri, bunicii noștri. Tristețea și singurătatea sunt bolile cronice ale vârstnicilor, pe care nu trebuie să le lăsăm să sape adânc în sufletul, inima și organismul lor șubrezit de trecerea anilor. Suntem, împreună, responsabili pentru fiecare pas pe care îl facem către “ne pasă.”
Haideți să ne respectăm bunicii și să le oferim o bătrânețe demnă! Cei care doresc să ajute vârstnicii singuri pot face donații în contul: FUNDAȚIA CRUCEA ALB-GALBENĂ ROMÂNIA – IBAN RO76 RNCB 0071 0114 3379 0001 – deschis la BCR
Și tu poți fi alături de noi! Află mai multe, aici: https://www.cag.ro/cum-ne-puteti-ajuta/