Fundația Crucea Alb-Galbenă România - Fundatia Crucea Alb-Galbena
  • 021.315.12.56
  • 021.315.12.76
  • 0725.213.661
  • cruceaalbgalbena@cag.ro
  • Lu-Vi 08:00-20:00
  • EnglishRomanian

De peste 27 DE ANI, eroii din umbră

O frântură dintr-o imagine a devenit un vis. Visul  a fost transformat in realitate.

O muncă facută cu iubire si profesionalism pentru ca un număr cât mai mare de oameni să beneficieze de servicii de calitate, de înaltă performanță și inovație în îngrijirea la domiciliu.

Primul ONG din România care a acordat ingrijiri medicale la domiciliu. În decursul celor peste 27 de ani de activitate, am derulat proiecte medico-sociale adresate celor peste 33.000 de vârstnici și persoane care au necesitat îngrijire integrată la domiciliu.

 

1996

O întâlnire providențială și o conjunctură internațională, creată de faptul că Fundația Crucea Alb Galbenă Belgia dorea să se extindă în Sud-Estul Europei, a făcut ca întâlnirea dintre reprezentanţii CAGR Belgia și reprezentantii Ministerului Sănătății din România să se finalizeze cu un plan. Un plan care a dat și românilor posibilitatea de a fi îngrijiți cu demnitate în propriile case. Din fericire, la minister a fost prezentă și activa doamnă Măriuca Ivan, care a crezut că totul este posibil și care i-a convins pe belgieni să investească în România. Doamna Ivan a crezut atât de mult în acest lucru încât i-a convins și pe alții să se alăture acestei idei.

Echipei Belgiene, formată din Dr. Daniel de Coninck, Ludo Geys, Luc Bijens, i s-a alăturat echipa românească formată din Măriuca Ivan, Dr. Alice Rădulescu, Prof. Dr. Bogdan Constantinescu și câteva asistente medicale, dăruite cu har pentru oameni. Astfel a luat naștere Fundația Crucea Alb Galbenă din România cu primul sediu în Biserica Baratia. La inaugurarea sediului au fost prezenți Prim Ministrul Flamand, Dl Luc Van den Brande și Ministrul Sănătății din România, Dr. Bogdan Marinescu.

A urmat o perioadă de 4 ani în care a fost creată modalitatea de lucru în îngrijirile la domiciliu, au fost gândite primele inițiative legislative și prima strategie de dezvoltare a acestui domeniu.

 

 2000

Apare primul model de externare dirijată a pacienților din spitale. Primul spital pilot. Acest model a fost aplicat prima dată la Spitalul Universitar Bucureşti și presupunea preluarea pacienților, încă de la externare, și îngrijirea lor personalizată pe baza recomandărilor medicilor de specialitate.

 

 2001

Anul în care intra modelul de externare dirijată într-un nou spital, Spitalul Universitar de Urgență Elias.

 

2002

Fundația Crucea Alb Galbenă România obține statutul de utilitate publică. Au fost înființate primele filiale Crucea Alb Galbenă înfrățite cu filiale din Flandra:

  • Baia Mare – Bruges;
  • Focşani – Gand;
  • Târgovişte – Limburg;
  • Buzău – Flandra Orientală;
  • Constanţa – Anvers;
  • Sibiu-Brabant.

 

2003

Autorităţile române recunosc importanța sistemului de îngrijire la domiciliu, iar CAGR obține prima autorizație de funcționare de la Ministerul Sănătății, primul certificat de acreditare ca furnizor de îngrijiri la domiciliu şi încheie primul contract de servicii de îngrijire medicală la domiciliu cu CASMB și OPSNAJ.

 

2004

Încrederea autorităților a fost fructificată prin apariția primelor proiecte cu sectoarele Municipiului Bucureşti. CAGR devine membru fondator al Home Care Europe.

Toate cele 6 sectoare ale capitalei au semnat ulterior parteneriate cu CAGR.

 

2009

Înființarea Centrului Pilot de coordonare a serviciilor de îngrijiri la domiciliu, în parteneriat cu C.G.M.B și Primăria Capitalei. Proiect care deservește aproximativ 170 de pacienți pe lună, adăugând servicii complementare an de an.

 

2014

În 2014 apare componenta de teleasistență, proiectul din 2009 se transforma în Centrul Pilot de coordonare a serviciilor integrate de îngrijiri la domiciliu, monitorizate prin teleasistență.

Fundația Crucea Alb Galbenă România devine membru fondator al SenioriNet – rețea națională de ONG-uri furnizoare de servicii de îngrijiri la domiciliu. SenioriNet popune, pentru prima dată, o strategie națională pentru dezvoltarea sistemului de îngrijiri la domiciliu.

 

2016

CAGR implementează primul proiect național de îngrijiri integrate la domiciliu, monitorizate prin sistemul de teleasistență – Butonul Roşu, alături de Asociația Four Change și filialele din Buzău şi Constanța ale Fundației.

 

2018

Programul Național de îngrijire al pacienților cu boala Parkison în tratament cu gel intestinal, 450 de beneficiari la nivel național. Perioada de implementare: 2018 – 2023.

2019

Debutul proiectului “Ïngrijiri Integrate la Domiciliul Seniorilor”, Bunicii Comunității, având ca obiectiv incluziunea socială și combaterea sărăciei pentru 190 de beneficiari; proiect cofinanțat de Fondul Social European.  Perioadă de implementare: 2019 – 2022.

 

2020

Centrul Pilot de îngrijiri la domiciliu și Butonul Roșu, în parteneriat cu DGASMB, au furnizat servicii la peste 500 de beneficiari. Perioada de implementare: 2020 – 2021.

 

2022

25 de ani de activitate. În toți acești ani, Fundația Crucea Alb – Galbenă România a îngrijit peste 30.000 de pacienți: ”…un sfert de veac și mai bine de muncă făcută cu iubire și profesionalism pentru ca un număr cât mai mare de oameni să beneficieze de servicii de calitate, de înaltă performanță și inovație de îngrijire la domiciliu” – Măriuca Ivan, Președinte al Fundației Crucea Alb – Galbenă Romania.

 

2023

Reluarea colaborării cu Ministerul Muncii în vederea oferirii de servicii de îngrijiri la domiciliu, gratuite, pentru 100 de persoane cu venituri reduse și domiciliul în București si Județul Ilfov.

Semnarea unui contract cu CASA OPSNAJ în vederea oferirii de servicii medicale la domiciliu decontate.

Skip to content