Cum putem evita o criză cardiacă sau un AVC? - Fundatia Crucea Alb-Galbena
  • 021.315.12.56
  • cruceaalbgalbena@cag.ro
  • Lu-Vi 08:00-20:00
  • EnglishRomanian

Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează la nivel mondial 18 milioane de decese, anual, în urma unor maladii cardiovasculare, precum o criză cardiacă sau un AVC (accident vascular cerebral).
4 din 5 persoane decedate provin din ţări în curs de dezvoltare sau din ţări foarte slab dezvoltate, femeile fiind afectate  în aceeaşi măsură ca şi bărbaţii. Veştile bune sunt că aproximativ 80% din aceste crize pot fi prevenite.
CUM?
Printr-o alimentaţie sănătoasă, o activitate fizică regulată şi renunţarea la tutun şi alte substanţe nocive corpului uman.
O alimentaţie sănătoasă: pentru sănătatea inimii şi a aparatului circulator este necesară o alimentaţie echilibrată. Este de dorit să consumaţi multe fructe şi legume, cereale integrale, carne redusă în grăsimi, peşte şi leguminoase. Încercaţi să limitaţi consumul de sare, grăsimi şi zahăr.
Exerciţii fizice regulate: cel puţin 30 de minute de exerciţii în fiecare zi permit menţinerea unei sănătăţi cardiovasculare adecvate; iar cel puţin 60 de minute zilnice de exerciţii menţin o greutate constantă.
Evitarea consumului de tutun: tutunul în toate formele sale de consum este foarte periculos, fie că vorbim despre ţigări, pipă sau tutun mestecat. Chiar şi expunerea la fumul de tutun este într-o mare măsură dăunătoare. Riscul unei crize cardiace sau a unui AVC poate scădea în momentul în care persoana în cauză încetează să mai consume tutun, până la 50% pe durata unui an.

Pentru a vă controla ritmul cardiovascular:

  • Măsuraţi-vă tensiunea arterială! O tensiune arterială ridicată nu este neapărat un simptom, dar împreună cu alţi factori pot antrena un AVC sau o criză cardiacă.
  • Măsuraţi-vă nivelul glicemiei din sânge! O glicemie ridicată creşte riscul unei crize cardiace sau a unui AVC. Dacă suferiţi de diabet, este foarte important să vă controlaţi tensiunea arterială şi nivelul glicemiei din sânge pentru a reduce orice risc.
  • Măsuraţi-vă nivelul grăsimilor din sânge! O hiperlipidemie reprezintă o rată foarte crescută a lipidelor din sânge care măreşte riscul crizei cardiace şi a AVC. Datorită unei alimentaţii sănătoase şi dacă este necesar, a unei medicamentaţii adecvate, nivelul de colesterol din sânge poate fi controlat.

 

Vicki Ciobanu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.