La Conferința Națională „Asistentul medical, coloana vertebrală a sistemului de sănătate”, MĂRIUCA IVAN, Președinta Fundației Crucea Alb-Galbenă România a prezentat lucrarea “Istoria Nursingului Postdecembrist”
La Conferința Națională „Asistentul medical, coloana vertebrală a sistemului de sănătate”,
MĂRIUCA IVAN, Președinta Fundației Crucea Alb-Galbenă România a prezentat lucrarea cu tema “Istoria Nursingului Postdecembrist”
În fiecare an, la 12 mai este sărbătorită Ziua Internațională a Asistentului Medical (International Nurses Day), data reprezentând ziua de naștere a asistentei medicale Florence Nightingale, cea care a creat la Londra, în anul 1860, prima şcoală pentru asistentele medicale din lume.
Cu acest prilej, la Seminarul Teologic Ortodox „Nifon Mitropolitul” din București s-a desfășurat Conferința Națională „Asistentul medical, coloana vertebrală a sistemului de sănătate”, eveniment ajuns la ediția a V-a.
Desfășurată sub genericul „Formarea continuă, parte a ADN-ului profesional. Asistența medicală între profilaxie și terapie. Asistenții noștri, viitorul nostru”, conferința s-a desfășurat în parteneriat cu Fundația ”Bucuria Ajutorului” a Arhiepiscopiei Bucureștilor, cea care a demarat în ultimul an proiectul pilot ”Academia de Îngrijiri Paliative”; a fost reprezentată de prof. Adriana Căruntu, inspector eparhial și moderator al evenimentului.
În deschiderea lucrărilor, Părintele prof. Marian Colțan, directorul Seminarului în cadrul căruia funcționează și Școala Postliceală Sanitară „Sfântul Ierarh Nectarie” din București, a rostit un cuvânt de bun-venit prin care a evidențiat rolul special pe care asistentul medical îl ocupă în procesul de vindecare a pacientului: „Acest eveniment adună oameni de valoare care sunt implicați în mod direct în actul educațional și în pregătirea de specialitate oferită viitoarelor cadre medicale. Fără o bună pregătire în domeniu, nu poți oferi celui bolnav ajutorul care îi este necesar”.
Printre vorbitori s-au numărat Măriuca Ivan, Președinta Fundației Crucea Alb-Galbenă, Prof.Dr. Manole Cojocaru și Lector Dr. Ioana Soare Cojocaru de la Facultatea de Medicină a Universității „Titu Maiorescu” din București, Letiția Dobranici, psihiatru la Spitalul ”Waitakere” din Auckland, Noua Zeelandă, Conf.Univ.Dr. Oana Moșoiu de la Institutul de Științele Educației al Universității din București și alții.
În cadrul conferinței, doamna Măriuca IVAN a prezentat lucrarea “Istoria Nursingului Postdecembrist”, un preambul al cărții pe care o va lansa la sfârșitul acestui an. Cu această ocazie, a pus accent pe evoluția formării de bază și postbază a asistenților medicali, a formelor de învățământ din acest domeniu, precum și pe provocările continue și actuale ale profesiei de nursing. Mesajul către generatiile viitoare a fost acela de a păstra demnitatea profesiei oamenilor în halate albe si de a continua misiunea cu iubire de oameni și de Dumnezeu.
La conferință au participat și lectori din cadrul proiectului ”Academia de îngrijiri palliative”, care au vorbit despre istoria și rolul asistentului medical, arătând cât de nobilă este această profesie. ”Sunt persoane cu o bogată experiență în acest domeniu care au dorit să fie alături de profesorii de la seminar și mai ales de viitorii asistenți medicali de la Școala Postliceală Sanitară «Sfântul Nectarie». Numai prin educație putem fi alături, așa cum trebuie, de cei bolnavi” – a spus Prof. Adriana Căruntu, directorul Fundației ”Bucuria Ajutorului”.
Sursa foto: Ziarul Lumina