Comunicate de Presa Archives - Fundatia Crucea Alb-Galbena
  • 021.315.12.56
  • cruceaalbgalbena@cag.ro
  • Lu-Vi 08:00-20:00
  • EnglishRomanian

Peste 120 de beneficiari în 2022 ai parteneriatului Fundației CRUCEA ALB GALBENĂ România cu UNITED WAY România!  


 “Sănătatea este una dintre principalele direcții în care United Way România se implică pentru a sprijini persoanele care au cel mai mult nevoie!” – a declarat Adriana Dobrea, Director Executiv UWRo. ”Pentru a oferi ajutor celor ce suferă de boli grave și nu pot ieși din casă, colaborăm cu Fundația Crucea Alb-Galbenă. Aceasta oferă îngrijire medicală la domiciliu persoanelor majoritar vârstnice, dependente și foarte dependente, cu stare socială precară. În cazul lor, ajutorul medical contează la fel de mult ca faptul că cineva le trece pragul, le vorbește cu blândețe și îi întreabă despre suferințele care îi macină. Aceste vizite îi ajută să nu se simtă abandonați, uitați și pierduți, și le oferă o stare de spirit mai bună și deci mai multă putere de a face față bolilor”.

De peste 15 ani, echipa Fundației Crucea Alb-Galbenă România (Președinte Măriuca Ivan) reușește, datorită parteneriatului cu United Way România să ofere servicii socio-medicale gratuite la domiciliu celor aflați în nevoie, cu situație materială precară și cu grave probleme de sănătate. Dintre aceștia, 90% sunt persoane vârstnice și 10% sunt tineri cu patologii invalidante sau cu dizabilități grave. De serviciile acestui proiect intitulat “Servicii de îngrijiri socio-medicale la domiciliu”, beneficiază și membrii familiei persoanelor îngrijite la domiciliu – aproximativ 160 persoane, aceștia din urmă fiind beneficiari indirecți.

United Way România este cel mai longeviv partener al Fundației Crucea Alb Galbenă România, dar și unul dintre cei mai importanti, în special pentru proiectele care nu acceptă tineri cu probleme de natură socio -medicală.

 ”Obiectivul nostru comun este creşterea calităţii vieţii persoanelor cu nevoi medicale speciale, preponderent vârstnice, dependente şi foarte dependente, cu stare socială precară, prin furnizarea de îngrijiri socio-medicale la domiciliu şi facilitarea accesului la servicii de sănătate” – a spus Măriuca Ivan, Președinte CAG.

Dacă în 2021, prin susținerea United Way România, 69 de persoane din București și Ilfov au beneficiat de servicii de îngrijire socio-medicală la domiciliu oferite de asistenții medicali și sociali din cadrul Fundației Crucea Alb Galbenă, pe durata anului trecut, in total 122 de persoane au beneficiat de s  ervicii socio-medicale in cadrul acestui proiect. În fiecare an numărul beneficiarilor, al celor care au nevoie în fiecare zi de suport permanent, de liniștea și siguranța că există cineva care le oferă servicii de îngrijire socio-medicală, a crescut și datorită oamenilor de bine, cu suflet mare.

Iată care sunt serviciile medicale oferite în cadrul acestui proiect, după caz: monitorizarea parametrilor fiziologici, administrarea medicamentelor, recoltarea produselor biologice, măsurarea glicemiei cu glucometrul, măsurarea nivelului de colesterol și trigliceride cu analizator multifuncțional, alimentația pe sonda gastrică sau nazogastrică, alimentația artificială pe gastrostomă, îngrijirea plăgilor, escarelor, stomelor, fistulelor, tubului de dren sau canulei traheale, schimbarea sondei vezicale la femei, aplicarea condomului urinar la barbați, aplicarea scutecelor de incontinență urinară de tip pampers, dar și crearea ambientului pacientului, a educaţiei pentru sănătate și comunicarea în scop terapeutic.

Cu sprijinul United Way România am reușit în fiecare an să deschidem, lună de lună, ușa bunicilor noștri, bucurându-ne pentru fiecare zâmbet și licăre de speranță în priviri!

Mulțumim pentru susținere! Împreună schimbăm destine!

TERAPIE PENTRU OAMENII SINGURI DE SĂRBĂTORI – un emoționant reportaj ANTENA 1 – Observator News dedicat Fundației CRUCEA ALB-GALBENĂ România


TERAPIE PENTRU OAMENII SINGURI DE SĂRBĂTORI – ”Există oameni care n-au niciodată liber de sărbători. Pentru că doar ei le mai deschid uşa celor împovăraţi de ani şi singurătate, abandonaţi şi bolnavi. Sunt oamenii de la Crucea Alb Galbenă, serviciul de asistenţă medicală la domiciliu. Reportajul care urmează nu este însă despre tristeţea oamenilor singuri, ci despre bucuria de a le fi alături, când le e mai greu”.

Vă invităm să urmăriți acest reportaj emoționant dedicat de echipa OBSERVATOR NEWS – Antena 1 oamenilor cu suflet mare ai Fundației CRUCEA ALB-GALBENĂ România și câtorva dintre sutele de beneficiari ai serviciilor de îngrijire socio-medicale la domiciliu:

https://observatornews.ro/social/era-ca-o-leguma-miau-dato-de-la-spital-in-patura-drama-lui-bogdan-si-cici-alinata-de-bunatatea-unei-asistente-de-17-ani-camelia-le-trece-pragul-505046.html

”După atâția ani, colegii mei au ajuns să facă parte din familiile acestor oameni; asistentele și asistenții medicali sunt uneori singurii care le deschid ușa! Sunt bucuria lor! Ei au învățat că trebuie să le ofere dragoste, zâmbete, căldură sufletească, afecțiune, vorbe bune” – a declarat Măriuca Ivan, Președinta Fundației Crucea Alb – Galbenă România. ”Nu e suficient doar să pui acestor oameni o perfuzie, să le iei tensiunea, să schimbi pansamente, să faci tratamente și injecții, ci să faci aceste lucruri cu iubire și bucurie. Cum altfel ar putea să facă față, la ora actuală cei 14 asistenți medicali care trebuie să se ocupe în București de 600 de pacienți, marea majoritate oameni în vârstă, singuri, săraci și bolnavi și care refuză să meargă la spital? S-a creat acea spaimă, o teamă teribilă de infecțiile nosocomiale, de tratamentul, uneori inadecvat, de faptul că nu are cine să îi viziteze și că sunt și vor rămâne ai nimănui, uitați, acolo, pe un pat de spital…”

Sistemul de servicii socio – medicale la domiciliu inițiat de Fundația Crucea Alb-Galbenă este viitorul și spre asta ar trebui să își îndrepte urgent atenția autoritățile! Conform statisticilor, în anul 2056 o treime din populația României va avea peste 65 de ani și, așa cum se arată în reportaj, dacă nu se iau măsuri, vom continua să fim o țară tot mai bătrână și tot mai nepregătită să aibă grijă de bunicii fără nepoți

 

Fundația ”Crucea Alb-Galbenă România” anunță finalizarea proiectului “Îngrijiri integrate la domiciliul Seniorilor”


Fundația ”Crucea Alb-Galbenă” România anunță finalizarea proiectului “Îngrijiri integrate la domiciliul Seniorilor” și rezultatele obținute în perioada 24 mai 2019 – 23 noiembrie 2022!

190 de seniori din București și Ilfov, cu vârsta peste 65 de ani, au beneficiat de servicii de îngrijire socio-medicală la domiciliu pentru a putea depăși starea de vulnerabilitate socială și pentru a duce o viață demnă.

Proiectul și-a propus să crească accesul vârstnicilor din România la servicii de îngrijire socio-medicală la domiciliu prin oferirea unui pachet integrat și inovator de servicii sociale și medicale de calitate, axat pe nevoile beneficiarilor. Nucleul proiectului a constat în furnizarea de servicii sociale grupului țintă selectat în cadrul proiectului, acordarea acestora fiind una integrată, gândită astfel încât să asigure o intervenție complexă care să răspundă nevoilor reale și să le asigure acestora o viață mai bună și sentimentul de apartenență la societate.

Astăzi, îmi doresc să redobândim demnitatea oamenilor în halate albe! Îmi doresc să vorbim cu determinare și curaj despre profesionalism, calitate, respect, asumare și, nu în ultimul rând despre iubire față de semenii noștri!” – a spus Mărioara Ivan, Președinta Fundației ”Crucea Alb Galbenă România”, cu ocazia Zilei Internaționale a Nursingului (mai 2022).

Au fost gândite special o serie de activități care să contribuie la rezolvarea unor probleme identificate la grupul – țintă, precum:

  • izolarea socială determinată de o rețea de suport redusă sau inexistentă, probleme de sănătate însoțite de pierderea capacității de autogospodărire,
  • creșterea gradului de dependență față de alte persoane în realizarea sarcinilor zilnice de gospodărire,
  • venituri reduse datorate nivelului mic al pensiilor și cheltuielilor mari cu medicamentele, stima de sine scăzută.

Astfel, echipa pluridisciplinară de profesioniști a proiectului a implementat următoarele activități:

  • Furnizarea de servicii socio-medicale la domiciliu pentru 190 de vârstnici din București și Ilfov. Aceștia au beneficiat de servicii de consiliere socială și îngrijire furnizate de asistenții sociali și îngrijitorii din echipă și de servicii medicale și de recuperare acordate de asistenții medicali, kinetoterapeuți și de medicul echipei.
  • Crearea unui sistem inovativ de teleasistență (tip Butonul Roșu) pentru monitorizarea serviciilor de îngrijire la domiciliu. Astfel, în cadrul proiectului au fost generate premisele sistemului IT care a facilitat în permanență monitorizarea la domiciliu, iar în caz de alertă, a facut posibilă  intervenția rapidă și eficientă.

Proiectul a fost co-finanțat din FONDUL SOCIAL EUROPEAN prin Programul Operațional Capital Uman 2014 – 2020, Axa prioritară: “Incluziunea sociala și combaterea sărăciei”, Obiectiv specific: 4.4, iar valoarea totală eligibilă a proiectului a fost de 2.791.497,10 lei

Fundația Crucea Alb-Galbenă, un sfert de secol în slujba vârstnicilor singuri. Regalul altruismului merge mai departe


Fundația Crucea Alb-Galbenă a aniversat 25 de ani de activitate, pe 15 iunie, în cadrul Galei “De 25 de ani – Eroii din umbră!”- eveniment găzduit de Teatrul Elisabeta. ce a reunit diplomați, importanți artiști români, prieteni și susținători ai organizației.
Alături de “eroii din umbră” – echipa Fundației Crucea Alb – Galbenă – reprezentanți ai Administrației Prezidențiale și ai administrației publice locale, oficiali ai ambasadelor Belgiei și Elveției la București, personalități ale vieții publice românești, medici de marcă și oameni de afaceri, organizații nonguvernamentale au celebrat un sfert de secol împreună, în marea familiei aflată permanent în slujba a zeci de mii de pacienți, în mare parte vârstinci singuri. Un regal al altrusimului care merge mai departe, o familie mare și unită în folosul comunității.

“Gala a fost o încununare a muncii noastre de 25 ani, o nuntă de argint ce a reunit oamenii dragi care ne-au fost alături. Bucuria de a sărbători împreună, de a ne îmbrățisa și de a ne mulțumi a fost o binecuvântare divină. Prezența atât de numeroasă a prietenilor din țară și din străinătate, din toate sferele de activitate, ne-a certificat ca instituție și ca profesioniști și ne-a responsabilizat deopotrivă. Alături de reîntâlnirea cu prietenii vechi, s-au creat legături puternice pentru parteneriate viitoare și avem deja propuneri care ne onorează. Multumesc Ioanei Ivan, martor al acestui sfert de secol, copilul Fundației, care a participat la fiecare moment important din viața familiei Crucea Alb-Galbenă, al cărei discurs a stors lacrimi”, a declarat președintele Fundației Crucea Alb-Galbenă, Măriuca Ivan.

***

Fundația Crucea Alb-Galbenă este primul furnizor autorizat și acreditat de servicii de îngrijire medicală la domiciliu pentru vârstnici.
În cei 25 de ani de existență, organizația – care reunește în prezent zeci de medici, asistenți medicali, psihologi, asistenți sociali și îngrijitori – a acordat asistență pentru 30.000 de vârstnici și a dezvoltat zeci de proiecte, în parteneriat cu autoritățile, cu societatea civilă sau din fonduri europene.
Grație acestora, Fundația Crucea – Alb Galbenă a reușit să pună la dispoziția pacienților săi câte un dispozitiv format dintr-un telefon mobil și o brățară de silicon prevăzută cu un buton de “urgență”. Prin apăsarea butonului se activează difuzorul telefonului, iar beneficiarul intră în contact cu dispeceratul. Se va alerta un echipaj al Crucii Alb Galbene, o rudă (vecin) sau 112, în caz de urgență. Dispeceratul fundației funcționează 7 zile din 7, 24h/ 24.

În locul fiecăruia dintre pacienții Fundației Crucea Alb-Galbenă putem fi noi, părinții noștri, bunicii noștri. Tristețea și singurătatea sunt bolile cronice ale vârstnicilor, pe care nu trebuie să le lăsăm să sape. Suntem, împreună, responsabili pentru fiecare pas pe care îl facem către “ne pasă.” Haideți să ne respectăm bunicii și să le oferim o bătrânețe demnă!

Cei care doresc să ajute vârstnicii singuri pot face donații în contul / conturile Fundației Crucea Alb-Galbenă:
FUNDAȚIA CRUCEA ALB-GALBENĂ ROMÂNIA – IBAN RO76 RNCB 0071 0114 3379 0001 – deschis la BCR

 

Artiști din România își donează măreția pentru aniversarea a 25 de ani a Fundației Crucea Alb Galbenă


Miercuri, 15 iunie, ora 18:00 la Teatul Elisabeta, Fundația Crucea Alb-Galbenă aniversează 25 de ani de activitate, în cadrul Galei “De 25 de ani – Eroii din umbră!”. Evenimentul beneficiază de participarea extraordinară a celor mai importanți artiști care au susținut și vor susține în continuare misiunea Fundației: Tania Popa, Alexandra Velniciuc, Mihai Călin, Victor Bucur, Cătălin Crișan și Ailyn Cadir.

“De 25 de ani stăm în umbra celor care au nevoie de îngrijire, ne dedicăm sufletul și mintea, priceperea profesională și timpul pentru ca cei care au nevoie să beneficieze de sprijinul nostru. Am fost prima entitate autorizată pentu îngrijiri medicale la domiciliu iar această responsabilitate ne-am asumat-o cu daruire și încredere. Azi aniversăm 25 de ani dar gândul nostru este la următorii 25 de ani, la următorii zeci de mii de oameni care ne primesc în casele lor și ne donează speranța lor de însănătoșire dar și singurătatea și tristețea lor. Alături de noi sunt sute de alți eroi cărora le mulțumim, anul acesta în cadrul Galei “De 25 de ani – Eroii din umbră”, Măriuca Ivan, președintele Fundației Crucea Alb-Galbenă.  

În cei 25 de ani de existență, Fundația – cu o echipă formată din medici, asistenți medicali, psihologi, asistenți sociali și îngrijitori – a acordat asistență pentru mai mult de 30.000 de pacienți, în mare parte vârstnici și a dezvoltat zeci de proiecte, în parteneriat cu autoritățile, cu societatea civilă sau din fonduri europene.

Grație acestora, Fundația Crucea – Alb Galbenă a reușit să dezvolte Primul Centru Pilot de Îngrijiri Integrate la Domiciliu cu suport de Teleasistență și Teleurgență, împreună cu partenerii săi ADAM și TAG. Proiectul Butonul Roșu pune la dispoziția pacienților câte un dispozitiv format dintr-un telefon mobil și o brățară de silicon prevăzută cu un buton de “urgență”. Prin apăsarea butonului se activează difuzorul telefonului, iar beneficiarul intră în contact cu dispeceratul. În acel moment se va alerta un echipaj al Crucii Alb Galbene, o rudă (vecin) sau 112, în caz de urgență. Dispeceratul Fundației pentru Butonul Roșu funcționează 7 zile din 7, 24h/ 24.

“Nu e ușor să duci povara neputinței oamenilor în casele cărora intrăm dar sprijinul permanent al celor care au înțeles că e nevoie de susținere financiară pentru un astfel de demers este imens și ne responsabilizează!”, Măriuca Ivan.

Cei care doresc să ajute vârstnicii singuri pot face donații în contul Fundației Crucea Alb-Galbenă:

FUNDAȚIA CRUCEA ALB-GALBENĂ ROMÂNIA – IBAN RO76 RNCB 0071 0114 3379 0001 – deschis la BCR sau direct pe pagina noastră.