Comunicate de Presa Archives - Fundatia Crucea Alb-Galbena
  • 021.315.12.56
  • cruceaalbgalbena@cag.ro
  • Lu-Vi 08:00-20:00
  • EnglishRomanian

Două decenii de când Fundația Crucea Alb-Galbenă a creat și implementat, în România, serviciile medicale de îngrijire la domiciliu decontate de Casa de Asigurări de Sănătate!


În cei peste 25 de ani de activitate, prin Fundația Crucea Alb – Galbenă România au fost îngrijiți peste 30.000 de pacienți:…un sfert de veac și mai bine de muncă făcută cu iubire și profesionalism pentru ca un număr cât mai mare de oameni să beneficieze de servicii de calitate, de înaltă performanță și inovație de îngrijire la domiciliu” – Măriuca Ivan, Președinte al Fundației Crucea Alb – Galbenă Romania.

Cu o echipă pluridisciplinară de profesioniști, am fost și rămânem vârful de lance în introducerea îngrijirii la domiciliu în legislația românească!.

În urmă cu 20 de ani, am obținut prima autorizare, acreditare și contractare cu Casele de Asigurări de Sănătate, am reușit să creem un model de îngrijiri integrate la domiciliu, am creat primele modele de parteneriate cu autoritățile locale și centrale, iar în acest moment dezvoltăm o soluție informatică de management al serviciilor medicale la domiciliu și continuăm oferirea de servicii medicale gratuite la domiciliu decontate de Casele de Asigurări de Sănătate!.
Tot în urmă cu 20 de ani, datorită meritelor deosebite și implicarii în viața comunității, am obținut Statutul de Utilitate Publică și care, până în prezent nu ne-a adus beneficii, ci doar recunoaștere.
„Rugămintea mea pentru jucătorii din sistem este să contribuim împreună la consolidarea, în toate regiunile României, a unui sistem funcțional şi unitar pentru asigurarea unei bătrâneți decente! Nu ne putem lamenta cu toţii că nu se mai poate face nimic, ci trebuie să încercăm să construim o temelie solidă şi robustă care să nu se prăbuşească la fiecare schimbare electorală. Suntem cu toţii datori să lăsăm ca testament un exemplu de bună practică, pentru că bătrâneţea este a tuturor şi a fiecăruia dintre noi!”Măriuca Ivan, Președinte al Fundației Crucea Alb – Galbenă România

În contexul actual, serviciile de asistență medicală la domiciliu sunt alternativa reală la instițutionalizare!

Prin Crucea Alb – Galbenă România, pacienții pot beneficia, la cele mai înalte standarde, la recomandarea medicului de: administrarea medicației, pansamente, perfuzii, sondaje, kinetoterapie, consult medical, precum și EKG, monitorizare prin sistemul de teleasistență și teleurgență Butonul Roșu.
Ce trebuie să facă cei care au nevoie de astfel de servicii? – Să se adreseze medicului de familie, medicului specialist sau medicului curant și să solicite dreptul de a primi îngrijire la domiciliu! Orice persoană asigurată are dreptul să beneficieze de servicii de îngrijire medicală la domiciliu, pentru maxim 90 de zile pe an, decontate de Casele de Asigurări de Sănătate.
Pentru detalii, orice persoană interesată poate suna la Call Center-ul Fundației, la numărul de telefon: 021.315.12.56, de luni până vineri, în intervalul orar 08:00 – 20:00.
Pentru toate informațiile, accesați: https://www.cag.ro

“Utilizarea diagnosticului nursing în educația și practica nursing – fundamentul unei îngrijiri de calitate”, tema Conferinței Naționale de Nursing, București 2023


Utilizarea diagnosticului nursing în educația și practica nursing – fundamentul unei îngrijiri de calitate”, tema Conferinței Naționale de Nursing, București 2023

Am avut bucuria de a participa la Conferinţa Națională de Nursing organizată de Asociația de Nursing România a cărei Vicepreședinte am fost aleasă în 1990. În această calitate, dar și ca reprezentant al Ministerului Sănătații am elaborat și implementat politici de sănătate în învățământul de bază și postbază românesc. A fost cea mai prolifică perioadă a învățământului de specialitate din perioada postdecembristă. Mi-am amintit cu emoție și nostalgie de acea perioadă petrecută alături de doamna nursingului românesc, Gabriela Bocec Stoian. Voi vorbi în viitoarea mea carte despre perioada aceea, pentru că îmi doresc ca generațiile viitoare să cunoască adevărata istorie a nursingului, atât în teorie, cât și în practică. Felicit Asociația de Nursing România pentru lansarea cărtii Măriuca Ivan, Președinte Fundația Crucea Alb – Galbenă din România.

Pe 17 Iunie 2023 a fost organizată la București Conferinta Națională de Nursing cu participare internațională, având tema “Utilizarea diagnosticului nursing în educația și practica nursing – fundamentul unei îngrijiri de calitate”. Conferința s-a axat pe importanța și utilizarea diagnosticului nursing,în practica de îngrijire, precum și în educația continuă a asistenților medicali.

Cartea lansată cu această ocazie “Diagnostice Nursing, Definiții și Clasificări, 2021 – 2023” este un ghid valoros pentru asistenții medicali și prezintă modalitățile în care poate fi utilizată în practica de zi cu zi în vederea luării unor decizii clinice corecte, a utilizării diagnosticului nursing și a îmbunătățirii îngrijirii de calitate a pacienților.

MĂRIUCA IVAN, Președinta Fundației CRUCEA ALB-GALBENĂ România, invitată la Conferința Națională ”PLATFORMA DIGITALĂ DE TELEMEDICINĂ”, un eveniment organizat sub egida Academiei Oamenilor de Știință din România


MĂRIUCA IVAN, Președinta Fundației CRUCEA ALB-GALBENĂ România, invitată la Conferința Națională ”PLATFORMA DIGITALĂ DE TELEMEDICINĂ”, un eveniment organizat sub egida Academiei Oamenilor de Știință din România

Printre temele și subiectele pe care Măriuca Ivan le-a abordat în discursul său amintim de serviciul de teleasistență BUTONUL ROȘU, un proiect foarte important derulat de echipa sa, despre demersurile pe care le face constant în ceea ce privește implementarea unui registru electronic de îngrijiri socio-medicale la domiciliu, dar și despre activitatea de zi cu zi a fundației!
Alături de Dr. Adina Alberts, speaker al acestui eveniment, printre invitații speciali s-au numărat Prof.Univ.Dr.Ecaterina Andronescu, fost Ministru al Educației, Prof.Univ.Dr.Ing. Alexandru Adrian Badea, Președinte Academia Oamenilor de Știință din România ți Prof.Univ.Dr.Ing. Doina Banciu, Vicepreședinte AOȘR, Măriuca Ivan, Președinte Fundația CRUCEA ALB-GALBENĂ România, Florin Vasile, Director General DGASPC Sector 2, Alexandra Dobre, Președinte Asociația Institutul Național pentru Îmbătrânire Activă, Prof.Univ.Dr. Camelia Petrescu ș.a.
Parteneri ai evenimentului au fost Institutul de Studii, Cercetare, Dezvolatre și Inovare din cadrul Universității ”Titu Maiorescu” București și IECM – Institutul European pentru Cercetări Multidisciplinare.

S-a vorbit despre eTELEDOC – prima și cea mai performantă platformă de telemedicină de urgență din România care intermediază rapid legătura pacientului cu un medic urgentist de gardă, dar și despre nevoia oricui de a intra rapid în legătură cu un medic atunci când a apărut o problemă de sănătate.

Se estimează că, la nivel mondial, peste 70% dintre consultații, indiferent de specialitatea medicală, ar putea fi mutate în mediul online, mai ales că, statisticile ultimilor ani arată că peste 60% dintre prezentările la UPU nu au fost urgențe medicale, ci situații mai simple care pot fi rezolvate în ambulator.
”Avem aparatură performantă care poate monitoriza și investiga pacienții la ei acasă, fară să fie nevoie să se deplaseze” – spunea Dr. Adina Alberts. ”Am scuti timp, bani, efort, materiale, utilități, am proteja în mod real omul aflat în suferință și avea acces la consultații oferite de cei mai buni specialiști, indiferent de localitatea în care ei se afla, printr-un simplu click”.
Iată de ce este atât de important proiectul BUTONUL ROȘU inițat și derulat de Fundația CRUCEA ALB-GALBENĂ România.
Mai multe detalii și informații, regăsiți aici:
https://www.cag.ro/butonul-rosu/

La Conferința Națională „Asistentul medical, coloana vertebrală a sistemului de sănătate”, MĂRIUCA IVAN, Președinta Fundației Crucea Alb-Galbenă România a prezentat lucrarea “Istoria Nursingului Postdecembrist”


La Conferința Națională „Asistentul medical, coloana vertebrală a sistemului de sănătate”,
MĂRIUCA IVAN, Președinta Fundației Crucea Alb-Galbenă România a prezentat lucrarea cu tema “Istoria Nursingului Postdecembrist”


În fiecare an, la 12 mai este sărbătorită Ziua Internațională a Asistentului Medical (International Nurses Day), data reprezentând ziua de naștere a asistentei medicale Florence Nightingale, cea care a creat la Londra, în anul 1860, prima şcoală pentru asistentele medicale din lume.
Cu acest prilej, la Seminarul Teologic Ortodox „Nifon Mitropolitul” din București s-a desfășurat Conferința Națională „Asistentul medical, coloana vertebrală a sistemului de sănătate”, eveniment ajuns la ediția a V-a.

Desfășurată sub genericul „Formarea continuă, parte a ADN-ului profesional. Asistența medicală între profilaxie și terapie. Asistenții noștri, viitorul nostru”, conferința s-a desfășurat în parteneriat cu Fundația ”Bucuria Ajutorului” a Arhiepiscopiei Bucureștilor, cea care a demarat în ultimul an proiectul pilot ”Academia de Îngrijiri Paliative”; a fost reprezentată de prof. Adriana Căruntu, inspector eparhial și moderator al evenimentului.

În deschiderea lucrărilor, Părintele prof. Marian Colțan, directorul Seminarului în cadrul căruia funcționează și Școala Postliceală Sanitară „Sfântul Ierarh Nectarie” din București, a rostit un cuvânt de bun-venit prin care a evidențiat rolul special pe care asistentul medical îl ocupă în procesul de vindecare a pacientului: „Acest eveniment adună oameni de valoare care sunt implicați în mod direct în actul educațional și în pregătirea de specialitate oferită viitoarelor cadre medicale. Fără o bună pregătire în domeniu, nu poți oferi celui bolnav ajutorul care îi este necesar”.
Printre vorbitori s-au numărat Măriuca Ivan, Președinta Fundației Crucea Alb-Galbenă, Prof.Dr. Manole Cojocaru și Lector Dr. Ioana Soare Cojocaru de la Facultatea de Medicină a Universității „Titu Maiorescu” din București, Letiția Dobranici, psihiatru la Spitalul ”Waitakere” din Auckland, Noua Zeelandă, Conf.Univ.Dr. Oana Moșoiu de la Institutul de Științele Educației al Universității din București și alții.

În cadrul conferinței, doamna Măriuca IVAN a prezentat lucrarea “Istoria Nursingului Postdecembrist”, un preambul al cărții pe care o va lansa la sfârșitul acestui an. Cu această ocazie, a pus accent pe evoluția formării de bază și postbază a asistenților medicali, a formelor de învățământ din acest domeniu, precum și pe provocările continue și actuale ale profesiei de nursing. Mesajul către generatiile viitoare a fost acela de a păstra demnitatea profesiei oamenilor în halate albe si de a continua misiunea cu iubire de oameni și de Dumnezeu.

La conferință au participat și lectori din cadrul proiectului ”Academia de îngrijiri palliative”, care au vorbit despre istoria și rolul asistentului medical, arătând cât de nobilă este această profesie. ”Sunt persoane cu o bogată experiență în acest domeniu care au dorit să fie alături de profesorii de la seminar și mai ales de viitorii asistenți medicali de la Școala Postliceală Sanitară «Sfântul Nectarie». Numai prin educație putem fi alături, așa cum trebuie, de cei bolnavi” – a spus Prof. Adriana Căruntu, directorul Fundației ”Bucuria Ajutorului”.

Sursa foto: Ziarul Lumina

MĂRIUCA IVAN, Președinta Fundației CRUCEA-ALB GALBENĂ România, distinsă cu PREMIUL SPECIAL pentru întreaga carieră dedicată sănătății


În cadrul primei ediții a evenimentului „PREMIILE Dr. MIOARA MINCU” organizat de Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila” din București, Măriuca Ivan, Președinta Fundației Crucea Alb-Galbenă din România a fost distinsă PREMIUL SPECIAL pentru întreaga carieră dedicată sănătății. .
Evenimentul a fost organizat cu ocazia Zilei Internaționale a Asistenților Medicali, celebrată anual la 12 mai.

„În 1990 am fost unul dintre creatorii învățământului postlicealsanitar din România și pe actul de identitate al Școlii este și numele meu. Nu aș fi făcut acest lucru fără OMUL, prietenul, părintele tuturor, profesionistul Doctor Mioara Mincu, căreia îi spun: mi-e dor de tine, Doamnă a nursing-ului românesc! Am iubit acest OM cu toată ființa mea, așa cum ea a știut să-i iubească pe ceilalți. Sunt extrem de mulți oameni care au iubit-o și care au acum o profesiune de credință grație efortului și suportului ei. Este cea care a publicat primele manuale și cărti de specialitate pentru elevi și profesori. Este cea care a știut să ne țină uniți în marea familie . Secretul succesului, în această grea, dar frumoasă misiune de slujitor al sănatății oamenilor, este să le dăruiți iubire, așa cum o dăruiți lui Dumnezeu. Atât cât dăruiți, atât primiți, totul se întoarce! Vă iubesc și vă doresc să fiți mai buni!” – a spus Măriuca Ivan, Președinta Fundației Crucea Alb-Galbenă din România.

Cu ocazia aceluiasi eveniment colega noastră asistent medical Camelia Tăriceanu, a primit PREMIUL pentru cel mai bun Asistent Medical din domeniul îngrijirii la domiciliu