Comunicate de Presa Archives - Fundatia Crucea Alb-Galbena
  • 021.315.12.56
  • cruceaalbgalbena@cag.ro
  • Lu-Vi 08:00-20:00
  • EnglishRomanian

Fundația Crucea Alb-Galbenă, un sfert de secol în slujba vârstnicilor singuri. Regalul altruismului merge mai departe


Fundația Crucea Alb-Galbenă a aniversat 25 de ani de activitate, pe 15 iunie, în cadrul Galei “De 25 de ani – Eroii din umbră!”- eveniment găzduit de Teatrul Elisabeta. ce a reunit diplomați, importanți artiști români, prieteni și susținători ai organizației.
Alături de “eroii din umbră” – echipa Fundației Crucea Alb – Galbenă – reprezentanți ai Administrației Prezidențiale și ai administrației publice locale, oficiali ai ambasadelor Belgiei și Elveției la București, personalități ale vieții publice românești, medici de marcă și oameni de afaceri, organizații nonguvernamentale au celebrat un sfert de secol împreună, în marea familiei aflată permanent în slujba a zeci de mii de pacienți, în mare parte vârstinci singuri. Un regal al altrusimului care merge mai departe, o familie mare și unită în folosul comunității.

“Gala a fost o încununare a muncii noastre de 25 ani, o nuntă de argint ce a reunit oamenii dragi care ne-au fost alături. Bucuria de a sărbători împreună, de a ne îmbrățisa și de a ne mulțumi a fost o binecuvântare divină. Prezența atât de numeroasă a prietenilor din țară și din străinătate, din toate sferele de activitate, ne-a certificat ca instituție și ca profesioniști și ne-a responsabilizat deopotrivă. Alături de reîntâlnirea cu prietenii vechi, s-au creat legături puternice pentru parteneriate viitoare și avem deja propuneri care ne onorează. Multumesc Ioanei Ivan, martor al acestui sfert de secol, copilul Fundației, care a participat la fiecare moment important din viața familiei Crucea Alb-Galbenă, al cărei discurs a stors lacrimi”, a declarat președintele Fundației Crucea Alb-Galbenă, Măriuca Ivan.

***

Fundația Crucea Alb-Galbenă este primul furnizor autorizat și acreditat de servicii de îngrijire medicală la domiciliu pentru vârstnici.
În cei 25 de ani de existență, organizația – care reunește în prezent zeci de medici, asistenți medicali, psihologi, asistenți sociali și îngrijitori – a acordat asistență pentru 30.000 de vârstnici și a dezvoltat zeci de proiecte, în parteneriat cu autoritățile, cu societatea civilă sau din fonduri europene.
Grație acestora, Fundația Crucea – Alb Galbenă a reușit să pună la dispoziția pacienților săi câte un dispozitiv format dintr-un telefon mobil și o brățară de silicon prevăzută cu un buton de “urgență”. Prin apăsarea butonului se activează difuzorul telefonului, iar beneficiarul intră în contact cu dispeceratul. Se va alerta un echipaj al Crucii Alb Galbene, o rudă (vecin) sau 112, în caz de urgență. Dispeceratul fundației funcționează 7 zile din 7, 24h/ 24.

În locul fiecăruia dintre pacienții Fundației Crucea Alb-Galbenă putem fi noi, părinții noștri, bunicii noștri. Tristețea și singurătatea sunt bolile cronice ale vârstnicilor, pe care nu trebuie să le lăsăm să sape. Suntem, împreună, responsabili pentru fiecare pas pe care îl facem către “ne pasă.” Haideți să ne respectăm bunicii și să le oferim o bătrânețe demnă!

Cei care doresc să ajute vârstnicii singuri pot face donații în contul / conturile Fundației Crucea Alb-Galbenă:
FUNDAȚIA CRUCEA ALB-GALBENĂ ROMÂNIA – IBAN RO76 RNCB 0071 0114 3379 0001 – deschis la BCR

 

Artiști din România își donează măreția pentru aniversarea a 25 de ani a Fundației Crucea Alb Galbenă


Miercuri, 15 iunie, ora 18:00 la Teatul Elisabeta, Fundația Crucea Alb-Galbenă aniversează 25 de ani de activitate, în cadrul Galei “De 25 de ani – Eroii din umbră!”. Evenimentul beneficiază de participarea extraordinară a celor mai importanți artiști care au susținut și vor susține în continuare misiunea Fundației: Tania Popa, Alexandra Velniciuc, Mihai Călin, Victor Bucur, Cătălin Crișan și Ailyn Cadir.

“De 25 de ani stăm în umbra celor care au nevoie de îngrijire, ne dedicăm sufletul și mintea, priceperea profesională și timpul pentru ca cei care au nevoie să beneficieze de sprijinul nostru. Am fost prima entitate autorizată pentu îngrijiri medicale la domiciliu iar această responsabilitate ne-am asumat-o cu daruire și încredere. Azi aniversăm 25 de ani dar gândul nostru este la următorii 25 de ani, la următorii zeci de mii de oameni care ne primesc în casele lor și ne donează speranța lor de însănătoșire dar și singurătatea și tristețea lor. Alături de noi sunt sute de alți eroi cărora le mulțumim, anul acesta în cadrul Galei “De 25 de ani – Eroii din umbră”, Măriuca Ivan, președintele Fundației Crucea Alb-Galbenă.  

În cei 25 de ani de existență, Fundația – cu o echipă formată din medici, asistenți medicali, psihologi, asistenți sociali și îngrijitori – a acordat asistență pentru mai mult de 30.000 de pacienți, în mare parte vârstnici și a dezvoltat zeci de proiecte, în parteneriat cu autoritățile, cu societatea civilă sau din fonduri europene.

Grație acestora, Fundația Crucea – Alb Galbenă a reușit să dezvolte Primul Centru Pilot de Îngrijiri Integrate la Domiciliu cu suport de Teleasistență și Teleurgență, împreună cu partenerii săi ADAM și TAG. Proiectul Butonul Roșu pune la dispoziția pacienților câte un dispozitiv format dintr-un telefon mobil și o brățară de silicon prevăzută cu un buton de “urgență”. Prin apăsarea butonului se activează difuzorul telefonului, iar beneficiarul intră în contact cu dispeceratul. În acel moment se va alerta un echipaj al Crucii Alb Galbene, o rudă (vecin) sau 112, în caz de urgență. Dispeceratul Fundației pentru Butonul Roșu funcționează 7 zile din 7, 24h/ 24.

“Nu e ușor să duci povara neputinței oamenilor în casele cărora intrăm dar sprijinul permanent al celor care au înțeles că e nevoie de susținere financiară pentru un astfel de demers este imens și ne responsabilizează!”, Măriuca Ivan.

Cei care doresc să ajute vârstnicii singuri pot face donații în contul Fundației Crucea Alb-Galbenă:

FUNDAȚIA CRUCEA ALB-GALBENĂ ROMÂNIA – IBAN RO76 RNCB 0071 0114 3379 0001 – deschis la BCR sau direct pe pagina noastră.

De 25 de ani eroii din umbră


Fundația Crucea Alb-Galbenă România organizează anul acesta, în data de 15 iunie, evenimentul De 25 de ani – Eroii din Umbră, o gală a oamenilor de bine, menită să aducă laolaltă promotori și susținători ai serviciilor de îngrijiri la domiciliu, oameni care de-a lungul anilor au militat alături de noi pentru susținerea și protejarea vârstnicilor în sanul familiei.

Ne onorează prezența dumneavoastră ca partener în cadrul evenimentului și vă mulțumim că v-ați alăturat misiunii Fundației Crucea Alb-Galbenă România.

PARTENERI

GOLD
BBraun
Ulpia Ventures
Wit Gele Cruss  
Teatrul Elisabeta 

SILVER
Envirotech 
Neolife

BRONZ
MarcoHub
Telios

Susținători:
Vinuri Dionysos 
Gratiela Draghici
Felix Tataru
Alexandra Velniciuc
Tania Popa
Ivanca Riba

Parteneri media
Antena 3

Ziua Internationala a Nursingului


In MAI 2022, Mariuca Ivan, Presedinte fondator al Fundatiei Crucea Alb-Galbena Romania, transmite, cu ocazia Zilei Internationale a Nursingului, urmatorul mesaj:

“Astazi, imi doresc sa redobandim demnitatea oamenilor in halate albe! Imi doresc sa vorbim cu curaj si determinare despre profesionalism, calitate, respect, asumare si nu in ultimul rand iubire fata de semenii nostri.”

In MAI 1988, Mariuca Ivan transmitea asistentilor medicali din viitorul mileniu un mesaj in oglinda, la fel de actual in contextul acestor vremuri grele pe care le traim cu totii:

“Traim o perioada caracterizata de progres si dezvoltare in toate domeniile. Din pacate, pasii uriasi facuti in intelegerea vietii ca fenomen social si biologic, nu sunt folositi numai pentru binele omului. Trecem printr-o perioada de mare gravitate si raspundere cand intreaga omenire trebuie sa opteze ferm si decisiv pentru viata. Noua, cadrelor medicale sanitare din Romaia si din intreaga lume, ne revine in aceasta perioada, privilegiul de invidiat de a ne ingriji de sanatatea corpului si a mintii semenilor nostri.

Vrem sa lasam colegilor nostri din viitor, in primul rand VIATA – poate o viata mai buna – in al doilea rand mai multa sanatate.

Dorim sa transmitem celor ce ne vor inlocui, aceeasi dragoste pentru om, acelasi devotament in ingrijirea omului bolnav, o mai mare grija pentru mentinerea starii de sanatate a oamenilor sanatosi prin educatie medicala!”

 

69 de persoane din București și Ilfov au beneficiat în anul 2021 de servicii de îngrijire socio-medicală la domiciliu pentru a-și depăși starea de vulnerabilitate și pentru a duce o viață demnă


București, 7 ianuarie 2022. Fundația Crucea Alb-Galbenă din România a implementat în anul 2021 proiectul „Servicii de îngrijiri socio-medicale la domiciliu”, finanțat de United Way România. Obiectivul inițiativei a fost creșterea calității vieții persoanelor cu nevoi medicale speciale, majoritar vârstnice, dependente și foarte dependente, cu stare socială precară, prin furnizarea de îngrijiri socio-medicale la domiciliu și facilitarea accesului la serviciile de sănătate existente. Valoarea finanțării acordate de United Way România este de 100.000 de lei și a permis acordarea de sprijin pentru 12 luni.

Furnizarea de servicii socio-medicale grupului țintă selectat în cadrul proiectului a reprezentat activitatea de bază realizată de angajații și voluntarii Fundației Crucea Alb-Galbenă din România. Acordarea acestor servicii s-a realizat integrat, fiind gândită astfel încât să asigure o intervenție complexă care să răspundă nevoilor reale ale beneficiarilor, să le asigure acestora o viață mai bună și sentimentul de apartenență la societate.

„Valorile noastre au fost și rămân respectul pentru pacient și pentru demnitatea profesiei. Acestea ne-au fost mereu călăuză pentru a ne continua drumul în slujba demnității ființei umane, într-o Românie destul de debusolată și debusolantă, într-o societate în permanentă schimbare, în care vârstnicii sunt lăsați în urmă! Ne propunem, în primul rând, să le redăm speranța și demnitatea seniorilor noștri care se simt abandonați de familie și societate. Ne confruntăm, de câțiva ani deja, cu o îmbătrânire accelerată a populației, nu doar la nivelul României, ci în întreaga Europă. Migrația masivă a forței de muncă din ultimii ani face însă ca situația României să fie cu atât mai gravă. Sprijinul Fundației United Way România a fost esențial pentru realizarea acestui proiect”, explică Măriuca Ivan Președite al Fundației Crucea Alb-Galbenă din România, necesitatea intervenției în sprijinul persoanelor vârstnice.

Proiectul a constat în furnizarea de servicii socio-medicale la domiciliu, în fiecare lună, pentru un număr de 60 de beneficiari din București și Ilfov, astfel încât în cursul anului 2021 au fost îngrijiți în total 69 de beneficiari unici. Aceștia au primit îngrijiri furnizate de asistenți medicali. În medie, fiecare persoană îngrijită a beneficiat de aproximativ 2,5 vizite pe săptămână. Rezultatele înregistrate arată că aproximativ 60% din beneficiarii cu patologie neurologică post-accident vascular cerebral au ajuns la un stadiu de semidependență și/sau independență, în funcție de gravitatea bolii. Trei sferturi (75%) din beneficiarii diabetici au învățat să-și administreze singuri medicația pentru controlul glicemiei. A fost eliminat aproape integral stresul familiei provocat de îngrijirea beneficiarului în fază terminală, prin prezența echipei Fundației în momentele critice. A fost obținută independența și semidependența pentru efectuarea toaletei totale/parțiale, respectiv de 75% pentru îmbrăcare și dezbrăcare. S-au redus cu până la 100% deplasările către instituțiile de specialitate efectuate de beneficiarii cu leziuni suprainfectate la care diagnosticul a fost clar stabilit. De asemenea, cinci voluntari ai organizației s-au implicat activ în activitățile proiectului, alături de personalul angajat.

Fundația Crucea Alb-Galbenă din România

Bucureşti, Bd. Regina Maria nr. 21, Sector 4

021 3151256