COMUNICAT DE PRESĂ SenioriNET îmbunătățește viața vârstnicilor - Fundatia Crucea Alb-Galbena
  • 021.315.12.56
  • 021.315.12.76
  • 0725.213.661
  • cruceaalbgalbena@cag.ro
  • Lu-Vi 08:00-20:00
  • EnglishRomanian

18 septembrie 2013, București. Peste 30 de organizaţii neguvernamentale implicate în serviciile pentru vârstnici vor lucra împreună pentru a îmbunătăţi viaţa seniorilor din România prin intermediul SenioriNet – Rețeaua ONG-urilor de servicii dedicate persoanelor vârstnice.

Confederaţia Caritas România în parteneriat cu Fundaţia Crucea Alb Galbenă, Asociaţia Habilitas, Asociaţia ADAM şi Asociaţia Four Change implementează, începând cu 1 iulie 2013, proiectul „SenioriNET – reţea ONG de servicii dedicate persoanelor vârstnice”. Reţeaua îşi propune să crească accesul vârstnicilor din România la servicii de îngrijire la domiciliu prin dezvoltarea organizaţiilor neguvernamentale din sectorul social şi susţinerea participării lor active în politicile publice.

În momentul de faţă ne confruntăm cu un proces de îmbătrânire accelerat la nivel european cât şi în România. Din păcate, instituţiile publice autohtone şi organizaţiile neguvernamentale care furnizează servicii pentru vârstnici se lovesc de reduceri bugetare şi fonduri insuficiente. Astfel, din ce în ce mai puţini vârstnici beneficiază de serviciile de care au nevoie. În mediul rural situaţia este şi mai gravă: lipsesc cu desăvârşire informaţiile şi educaţia în domeniu, iar serviciile sociale sunt subdezvoltate. De aceea, considerăm că proiectul de faţă are o importanţă vitală pentru dezvoltarea serviciilor sociale şi coalizarea într-o singură voce a sectorului ONG activ pe problematica vârstnicilor”, a declarat Doina Crângaşu, Director Executiv al Confederaţiei Caritas România.

SenioriNet – Reţeaua de ONG-uri furnizoare de servicii de îngrijire la domiciliu, va cuprinde peste 30 de organizaţii neguvernamentale. Membrii reţelei vor participa la un proces de planificare strategică, vor fi pregătiţi pentru a formula politici sociale şi a iniţia campanii de advocacy pentru creşterea numărului şi calităţii serviciilor sociale pentru vârstnici. Proiectul va încuraja dialogul între autorităţile publice şi sectorul neguvernamental în formularea politicilor naţionale şi locale din domeniul protecţiei vârstnicilor.

Mai mult, va fi realizată prima hartă interactivă a furnizorilor de servicii sociale şi medicale dedicate persoanelor vârstnice. Fiecare cetăţean va putea identifica mai uşor organizaţiile care furnizează astfel de servicii într-o anumită regiune şi va putea afla mai multe informaţii despre îngrijirea vârstnicilor la domiciliu.

Proiectul „SenioriNet – reţea ONG de servicii dedicate persoanelor vârstnice” este co-finanţat printr-un grant din partea Elveţiei prin intermediul Contribuţiei Elveţiene pentru Uniunea Europeană extinsă, în cadrul Schemei de Grant pentru ONG-uri, Fondul Tematic pentru Participarea Societăţii Civile – Programul de Cooperare Elvetiano-Roman, are o durată de 2 ani şi un buget total de 251.102,25 CHF din care 223.481,00 CHF reprezintă finanţarea nerambursabilă.

Pentru orice informaţii legate de reţeaua SenioriNET, ne puteţi contacta la e-mail: SenioriNET@caritas.org.ro sau telefon 0746.607.031, persoană de contact Aurelia Grigore, Coordonator de comunicare.

Notă pentru redactori:

În 1994, cele 10 organizații Caritas din România s-au reunit și au creat Confederația Caritas România (CCR), organizaţie neguvernamentală de tip rețea, cu scopul de a le reprezenta la nivel naţional şi internaţional, de a iniția și menține un dialog pe probleme sociale cu autoritățile centrale și europene, de a influența politicile publice și legislația în domeniul asistenței sociale, de a sensibiliza cetățenii asupra situației categoriilor sociale vulnerabile pentru a veni în sprijinul lor și de a promova rezultatele și bunele practici rezultate din activitatea celor 10 organizaţii Caritas membre.

Confederația Caritas România menține cooperarea în cadrul rețelei prin acțiuni comune derulate la nivel național și european, prin inițiative de lobby legislativ, prin campanii de advocacy și prin programe de creștere a capacității organizaționale. Caritas România este implicată în programe de asistență umanitară și cooperare pe plan internațional în comunități afectate de dezastre naturale (Myanmar, Haiti, Turcia, Albania). Din 2010, Caritas România este liderul SEEEG (South Eastern European Emergency Group) al cărui obiectiv este de a coordona dezvoltarea de capacități în regiunea de SE a Europei de reduce riscul de dezastre în comunitățile expuse.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Skip to content