Cât de importante sunt analizele de sânge și cum le poți face acum acum din confortul propriului cămin - Fundatia Crucea Alb-Galbena
  • 021.315.12.56
  • cruceaalbgalbena@cag.ro
  • Lu-Vi 08:00-20:00
  • EnglishRomanian

Analize medicaleNi se spune des mai bine previi… decât să tratezi. Dar de la a spune până la a face este o cale lungă și puțini sunt cei care se prezintă anual pentru controlul medical sau ori de câte ori de nevoie sau îți fac analizele cu regularitate.

Prevenția ne ajută să descoperim, însă, nereguli la momentul oportun și să ne pregătim pentru o bătrânețe în care să ne păstrăm independența.

Dintre toate bunele obiceiuri pe care le putem adopta, efectuarea analizelor de sânge trebuie să intre în rutină deoarece acestea sunt un foarte bun indicator al afecțiunilor sau altfel spus, măsurător precis al stării de sănătate. Specialiștii Fundației Crucea Alb-Galbenă au pregătit câteva recomandări pe care le puteți avea în vedere.

Cine și în ce situație poate recomanda analize de sânge?

Analizele de sânge pot fi recomandate de medicul de familie sau, dacă ați ajuns la un medic specialist înainte, din proprie inițiativă, acesta este, de asemenea, în măsură să le recomande.

Fie că este vorba despre analize medicale de rutină sau analize specifice anumitor afecțiuni, acestea trebuie interpretate în contextul particular al fiecărui pacient, iar valorile testelor de laborator trebuie să fie corelate între ele. Altfel spus, după ce acestea au fost recomandate și efectuate este important să reveniți la medicul de familie sau la medicul specialist pentru interpretare.

Analizele de sânge sunt recomandate în cazul în care prezentați simptome neobișnuite, pe o perioadă mai lungă de timp, fie că este vorba de creșteri în greutate, oboseală accentuată sau dureri care nu vă dau pace o perioadă mai lungă de timp.

În cazul în care doriți să vă îmbunătățiți starea de sănătate. Componentele sanguine precum Colesterolul HDL și LDL îți spun dacă ce mănânci îți face și bine.  Poți astfel să îți ajustezi dieta și să renunți la obiceiurile nesănătoase pe care nu le conștientizezi.

Militați pentru prevenție și doriți să reduceți riscul de boală sau complicații? Testele de sânge regulate pot transmite semnalele corecte din timp în legătură cu multe afecțiuni cardiace sau pulmonare, spre exemplu.

Care sunt cele mai importante teste de sânge?

Hemoglobina, leucocitele și trombocitele pot furniza informații importante despre starea de sănătate a organismului, de la o lipsă de fier până la infecții bacteriene sau tumori.

Analiza trigliceridelor este un indicator important al problemelor legate de insuficiența renală, diabet zaharat, tulburări endocrine sau problema cardiace, mai ales când sunt corelate cu valori crescute ale colesterolului sau proteinei C reactivă.

Analiza transaminazelor este și ea importantă, valorile crescute de TGP (ALAT) indicând o serie de afecțiuni hepatice precum hepatita sau ciroză, iar cele de TGO (ASAT) fiind un indicator al infarctului miocardic acut, aginei, hepatitei sau alcoolismului.

Valorile calciului și magneziului din sânge și analiza sideremiei pot demasca un deficit sau o anemia, prin lipsa de fier.

Pe baza rezultatelor analizelor de sânge, medicul va recomanda teste de urmărire pentru a confirma nivelurile anormale și un posibil diagnostic.

Cum ne pregătim pentru analize?

Analizele de sânge se fac de obicei dimineața, pe nemâncate. Este important să explicam acest lucru. Mâncarea conține vitamine, proteine și alți nutrienți care pot provoca modificări în sânge. De aceea, medicii recomandă ca înainte cu 8- 12 ore de analize să nu mâncați nimic. Astfel vă asigurați că rezultatele testelor vor fi cât mai precise posibil.

Respectarea acestei pauze alimentare este cu atât mai importantă atunci când sunt efectuate:

  • teste de măsurare a colesterolului;
  • teste de măsurare a nivelul de zahăr din sânge;
  • teste ale funcției hepatice;
  • teste ale funcției renale;
  • testele de glucoză etc.

De ce este important să facem analize de sânge regulat?

În primul rând depistați la timp orice problema apărută, dar și riscuri, puteți lua măsuri preventive, evitând astfel agravarea anumitor afecțiuni.

Analizele de sânge regulate oferă informații importante medicului curant pentru stabilirea corectă a diagnosticului sau pentru reevaluarea/ redozarea corespunzătoare a tratamentelor existente.

Examinarea regulată a sângelui joacă un rol important în menținerea sănătății generale, la fel ca dieta și exercițiile fizice. Dacă vă doriți să aveți o viață lungă și sănătoasă vă recomandăm să efectuați cu regularitate analizele de sânge.

Lipsa timpului nu trebuie să fie o scuză. Accesând Serviciile Fundației Crucea Alb- Galbenă puteți beneficia atât de consult medical, cât și de servicii de recoltare analize*, din confortul casei dvs. Prin achiziționarea serviciilor medicale ale Fundației faceți și o faptă bună susținând furnizarea de servicii medicale gratuite la domiciliu pentru cei peste 400 de vârstnici fără posibilități materiale pe care Fundația îi îngrijește gratuit.

*kitul de recoltare + transportul probelor la laborator sunt incluse

Intrebări frecvente și răspunsuri despre analizele de sânge

  1. Ce tip de analize de sânge trebuie să fac regulat?

Medicul de familie sau medicul specialist sunt în măsură să vă recomande setul de analize potrivit pentru dvs. De aceea, înainte de toate, vă recomandăm efectuarea unui consult medical.

  1. Dacă achiziționez un consult medical prin intermediul Fundației, medicul îmi poate recomanda efectuarea de analize decontate prin Casa de Asigurări de Sănătate?

Nu, dar în baza recomandărilor primite de la medicul Fundației puteți solicita medicului de familie o trimitere pentru analize.

  1. Dacă am o trimitere pentru analize decontate prin Casa de Asigurări de Sănătate, pot beneficia de serviciile de recoltare și transport puse la dispoziție de Fundația Crucea Alb Galbenă? În ce condiții?

Pentru decontarea acestor analize prin Casa de Asigurări este necesară utilizarea Cardului dvs. de Pacient, iar acest lucru poate fi facut doar personal de pacient sau de aparținător. Pentru moment Fundația vă poate pune la dispoziție doar serviciile de recoltare și transport pentru analizele medicale plătite, dar nu decontate.

  1. Este obligatoriu să nu mănânc înainte de recoltarea analizelor?

Da, pentru a vă asigura că rezultatele analizelor sunt corecte este important să respectați o pauză alimentară de 8-12 ore înainte de recoltare. Mâncarea conține vitamine, proteine și alți nutrienți care pot provoca modificări în sânge și pot influența rezultatele.

  1. Cum voi primi rezultatele analizelor?

Veți primi rezultatele analizelor în format electronic, prin email sau WhatApp.

  1. Fundația Crucea Alb Galbenă pune la dispoziție și consultații pentru interpretarea rezultatelor analizelor?

Da, puteți programa o consultație medicală pentru interpretarea acestor rezultate. Aceasta consultație intra in costul consultatiei initiale/ recoltarii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.