Blog Archives - Fundatia CRUCEA ALB GALBENA - ingrijiri medicale la domiciliu

Spondiloza Cervicală


Este o afectiune provocată de uzarea articulațiilor coloanei vertebrale cervicale legate de vârsta pacientului. Afecțiunea apare în general la persoanele cu vârsta mai mare de 40 de ani si evoluează in timp. Deși spondiloza afectează ambele sexe în mod egal, bărbatii sunt afectati mai devreme decât femeile.

Odată cu îmbătranirea, oasele si cartilagiile care alcătuiesc coloana vertebrală imbătrânesc si formează neregularitati ale oaselor numite osteofite. Osteofitele sunt depuneri de calciu la nivelul platourilor discale sau în jurul articulațiilor, se mai numesc și “ciocuri de papagal“.

Desi nu pun in pericol viata individului, simptomele majore ale reumatismelor degenerative sunt printre maladiile care preocupă cel mai mult pe omul societatii contemporane.

Primele semne clinice apar daorita suprasolicitarii musculare si se traduc prin dureri in regiunea cervicală si occipitală si prin contracturi musculare care blochează intermitent miscările gâtului si care pot fi insotite de dureri nevralgice iradiate in brate sau amorteli la nivelul mailor. Cu timpul se instalează si suferinta discală, care produce iritarea nervilor cervicali la nivelul orificiilor de emergentă, fapt datorat scaderii in inaltime a discurilor, prin pierderea fortei de elasticitate a acestora. Aceasta etapa a suferintei discale (discopatia) este reversibilă, dacă se asigura restabilirea unei bune nutritii a discului intervertebral si restaurarea lordozei coloanei cervicale prin reeducarea musculaturii cefei.

Simptome asociate spondilozei cervicale :

  • Redoare articulară matinală (limitarea in proportii diferite a miscărilor la nivel articular).
  • Dureri la nivelul coloanei vertebrale cervicale si gatului.
  • Amorteli si scaderea fortei bratelor.
  • Sindrom vertiginos (ameteli).

 
În regiunea cervicală, există în corpii vertebrali laterali, un canal prin care trec artere vertebrale care duc sange la cerebel, acestea fiind comprimate, se reduce cantitatea de sange care iriga cerebelul, responsabil cu echilibrul. Acest fenomen se manifestă prin cefalee, ameteli si tulburari de mers.

Oamenii in vârstă sunt mai expusi la reumatismele degenerative din cauza intreruperii activitatii profesionale, acceptarii sedentarismului, cresterii in greutate si diminuarii considerabile a activitatii aparatului locomotor. In aceste cazuri produc diminuari ale tonusului muscular, apar atrofii musculare, muschii iși pierd din funcții alaturi de modificări in axele extremitatilor osoase modificând raporturile de contact ale suprafetelor osoase ale unei articulații, provocând tulburări in nutriția articulară și modificări biochimice la nivelul cartilajelor articulare.

Cum tratam spondiloza cervicala ?

Tratamentul medicamentos actioneaza impotriva durerii cervicale, insa efectele sunt de scurta durata si uneori pot fi agresive pentru persoanele cu probleme gastrice. Aceasta medicatie se ia cel mult 15 zile. In lipsa kinetoterapiei fenomenele dureroase reapar.

Kinetoterapia se va axa pe miscarile de hiperextensie si refacerea lordozei fiziologice. Se urmareste restabilirea tonusului normal al musculaturii cervicale, pentru a reface mecanica coloanei si pentru a elibeara discul intervertebral. Gimnastica medicala antagonica se va axa pe miscarile de hiperextensie, rotatia si flexia gatului.

Kinetoterapia actioneaza direct asupra cauzei; asupra degenerarii vertebrelor si discurilor intervertebrale ajutand la rehidratarea acestora.

De asemenea ajuta la:

  • redobandirea mobilitatii articulare;
  • cresterea elasticitatii si tonusului muscular;
  • imbunatateste starea generala a organismului din punct de vedere psiho-motor.

 
Este necesar sa se execute aceasta gimnastica zilnic dimineata inaintea inceperii activitatii profesionale si la sfarsitul acesteia, cel putin 10-15 minute.

De asemenea in cursul activitatii profesionale , cei afectati trebuie sa execute periodic miscari de redresare ale coloanei cervicale(extensie, flexie, rotatie) pentru a preveni oboseala

Exercitiile se fac in pozitie stand, sezand pe genunchi si culcat. In regiunea cervicala se pot efectua miscarile de flexie extensie, indoiri, rasuciri, si rotiri ale capului si gatului, in ritm lent.

Putem preveni aparitia spondilozei cervicale ?
Spondiloza nu poate fi prevenita, insa riscul aparitiei poate fi scazut daca se mentine o postura corecta, cu gatul aliniat umerilor, daca se practica exercitii fizice regulate, pe tot parcursul vietii, pentru intarirea musculaturii cervicale si a ligamentelor si evitarea producerii unor traumatisme la acest nivel.

Complicatiile spondilozei cervicale:
Acestea sunt rezultatul afectarii maduvei spinarii, prin presarea acesteia de catre vertebre si discurile intervertebrale afectate de spondiloza. Orice compresie asupra maduvei spinarii necesita tratament chirurgical pentru a evita leziunile permanente ale maduvei si nervilor.

Cătălin Avram, kinetoterapeut Fundația Crucea Alb-Gabenă

Crucea Alb-Galbena. Servicii medicale specializate, acordate de oameni sufletisti la domiciliul celor singuri si napastuiti.


Profit moral. Mariuca Ivan te ajuta sa pui suferinta in cui.

Tinerete fara batranete? Nu stiu. Stiu insa, cu siguranta, ca Mariuca Ivan te sustine. Te ajuta sa vezi altfel viata, Chiar si atunci cand esti bolnav. Te ajuta sa treci prin batranete la fel de frumos – sau macar aproape la fel de usor – ca si prin tinerete. Iti intinde mana de ajutor atunci cand multi dintre prieteni – poate chiar si dintre membrii familiei, incluzand aici si copiii – iti intorc spatele. Uita de tine. Nu neaparat din lipsa de caracter. Uneori, din cauza vietii asteia nebune, nebune. Cu care toti cei care n-au prins inca Raiul financiar de picior se confrunta cotidian. Ce faci in atare situatie? O poti suna pe Mariuca. Ea stie ce-i de facut, ce-ti lipseste si actioneaza in consecinta.

Adriana Tiganila

Mariuca are un proiect de suflet: Acela cu!!!!! CAG Flandra. “Ei au venit cu oferta intr-un moment in care simteam ca trebuie sa fac ceva. Stiam ca experienta mea poate sa raspunda criteriilor lor de selectare in proiect a unui partener. Cu ei am invatat sa-mi gestionez resursele umane, gesturile si banii”, povesteste Mariuca. In plus, spune ea, fairplay-ul si profesionalismul partenerilor flamanzi i-au dat curaj si un sentiment de Securitate.
“In primii sase ani cand am fost finantati de ei, am avut timpul necesar sa fac lobby pentru ingrijire la domiciliu si sa ma ocup numai de problemele profesionale ale institutiei (selectie, evaluare, formare, educatie continua)”, adauga interlocutoarea mea.

Puterea exemplului

Modelul de ingrijire medicala la domiciliu sau brandul, cum spunea un prieten – marca Mariuca Ivan, a fost deja preluat in cadrul reformei si acceptat in legea asigurarilor Ulterior, Mariuca Ivan a creat alte sase filiale , pe langa sediul central din Capitala: Baia Mare, Sibiu, Focsani, Targoviste, Buzau, Constanta, care s-au infratit cu sase regiuni flamande, si asa a venit si ajutorul pentru demararea activitatilor.
Toate urmeaza acelasi model, ca si fundatia-mama, si toate, evident, se lupta pentru supravietuire cu acelasi sistem birocratic si neputincios, precizeaza Mariuca.

Una calda, una rece

“Unul dintre succesele in profesia mea a fost crearea acestui sistem de ingrijire medicala la domiciliu, dupa un model flamand adaptat la realitatea romaneasca. In aceasta adaptare a constat succesul meu. Este greu de copiat un model care are o istorie de 60 de ani pe un sistem centrat pe ingrijiri secundare (spitalicesti) si nu pe ingrijiri primare si tertiare. Este foarte adevarat ca, pentru formarea unei echipe de calitate, am avut sansa de a putea selecta asistenti medicali dintre studentii mei care aveau deja educatie in nursing, adica in spiritul respectului pentru nevoia oamenilor. Pe langa cunostintele profesionale, i-am selectat si pentru calitatile umane, comportamentale si, mai ales, pentru capacitatea de adaptare si spiritual de sacrificiu”, spune Mariuca

Tot un success in cariera Mariucai a fost si cel inregistrat in perioada 1990 – 1992, cand, fiind in Ministerul Sanatatii, a participat impreuna cu un grup de experti romani si straini ai OMS la elaborarea Programei de nursing, cu o durata de trei ani, dupa modelul conceptual al Virginiei Henderson. “Spre bucuria mea, aceasta programa (cu mici schimbari) este acceptata astazi in toate formele de invatamant de nursing. Am imensa bucurie ca am fost unul dintre artizanii schimbarii invatamantului liceal de specialitate in invatamant postliceal de specialitate, moment ce a dus, in 1990 la infiintarea celor 41 de Scoli Postliceale Sanitare din intreaga tara, respective, cate o scoala in fiecare capitala de judet”. Totusi, nu poate sa nu adauge faptul ca, din pacate, nu tot la succese se poate pune evolutia ulterioara a acestor scoli.

Rece, precum insuccesul, ramane pentru Mariuca infiintarea , in 1995, a Institutului National de Nursing, impreuna cu Baylor University Medical Center, alaturi de care lucrase inca din 1991. “Imi aduc aminte de zbuciumul de-atunci, de oameni cu bune intentii, de cei potrivnici. Aveam ingrata pozitie de vicepresedinte al Asociatiei de Nursing din Romania si referent la Ministerul Sanatatii. Asociatia obtinuse burse de studiu pentru asistenti romani (viitori profesori la insinstitut care s-au format in America, pe o perioada de opt luni, in patru domenii prioritare: nursing comunitar, nursing psihiatric, management in nursing si educatie in nursing.

Toate specialitatile au fost alese cu un scop bine precizat – avand in vedere nevoile de ingrijire la domiciliu-, schimbarea politicii de ingrijire a persoanelor cu probleme psihice, dezvoltarea managementului ingrijirii si formarea profesorilor de nursing. Cei 100 de absolventi urmau sa continuie formarea altor asistenti, in toate judetele, pana la atingerea scopului propus. Am avut sansa de a fi studenta acestui institut, creat cu truda de partenerii americani, ANR si MS”, spune Mariuca. Cu toate acestea, bucuria ei a durat putin pentru ca, in 1997, s-a schimbat ministrul si totul a fost anulat. „Nu ne-a intrebat nimeni ce facem cu investitia materiala, umana si cu cei patru ani de efort”, este marele ei of.

Prima si ultima generatie a INN

Prima si ultima generatie a INN

Bill Denton – director Baylor University Medical Center alături de L. Blair, Dl. Ministru al Sanatatii, prof. dr. Iulian Mincu, si Directoarea Centrului de Perfectionare la deschiderea Institutului National de Nursing
Studenta la INN alaturi de prof Mary Parlog si....
Studenta la INN alaturi de profesor Mary Parlog

Start bun, finalitate lipsa

Daca tot ceea ce s-a inceput in 1990, spune Mariuca, doar cu un grup de oameni inimosi si de calitate ar fi continuat, in prezent am fi fost la un nivel apropiat celui din tarile occidentale. „Acum ma incearca tristetea si grija pe care nu pot sa nu mi le manifest atunci cand vad cum arata „lumea oamenilor in halate albe”, cum sunt tratati profesionistii cu experienta , cum sunt selectati viitorii beneficiari ai dreptului si privilegiului de a se ingriji de sanatatea oamenilor si, mai ales, unde sunt profesionistii tineri care sa preia stafeta. Ei pleaca in strainatate, acolo unde li se ofera conditii si bani, iar noi participam pasiv la acest dezastru care, odata scapat de sub control, greu se mai poate echilibra. Daca in fata bolii am fi toti egali si nu ar exista sansa tratarii in alte tari, responsabilii care gestioneaza sanatatea si chiar societatea civila ar avea cu siguranta o alta atitudine”, spune Mariuca.

Satisfactii pe merit

Scrisorile de la pacienti motiveaza si dau curaj. Mariucai si colegilor ei. Cele mai emotionante scrisori de multumire , spune ea, vin dupa momentul in care cel ingrijit nu mai este printre noi. In acele momente, familia are nevoie de suport emotional si de specialitate , care le ofera sentimentul de securitate. „Alaturi de noi se mobilizeaza cu usurinta si sunt mai putin vulnerabili”, spune ea.

Visuri si proiecte de viitor

Mariuca, dar timpul liber? „Imi place cum suna. Mi-as dori sa am timp liber, dar rolurile de mama, gospodina, directoare il utilizeaza pe tot. Recunosc ca as avea mare nevoie de putina odihna si un strop de tandrete. Fac eforturi sa gasesc solutii pentru weekenduri, dar nu reusesc intotdeauna. Daca regret ca nu am timp liber este pentru citit. Sunt carti si reviste pe care le adun cu multa convingere pe noptiera si le sterg ulterior de praf. Desi se intampla rar, imi place sa lucrez in gradina mea de la tara, unde am peste 100 de trandafiri plantati de mine prin lastari si flori din toate anotimpurile. Imi place mirosul de iarba atunci cand tund gazonul, iar seara cand ud gradina imi place mirosul de pamant reavan. Acolo, la casuta mea , este locul cel mai bun pentru mine. Ma simt lipsita de responsabilitati, iar pamantul mi se pare cel mai bun ascultator. Mersul cu picioarele goale prin iarba este o mare satisfactie, pe care nu ti-o poate oferi un pantof elegant purtat la o seara ce impune reguli. Mariuca are un vis frumos. Sa creeze un asezamant de batrani, „din nevoia singuratatii si a lipsei de comunicare afectiva. Ii vad deja prin curtea plina cu flori si animalute, mergand de mana, visand sau facandu-si planuri. Aici mi-as dori sa ajung la batranete daca fetele mele nu vor avea timp pentru mine. Am vazut un film superb in care doi batrani s-au indragostit intr-un asemenea asezamant si au facut din aceasta perioada una dintre cele mai frumoase din viata lor. Sunt convinsa ca aceia care iubesc OMUL, viata, frumosul au parte de bucurie in toate perioadele vietii lor.”

Predarea stafetei

Una din amintirile cele mai emotionante din cariera Mariucai a fost cand, in 1995, la Palatul Parlamentului a fost organizata o sarbatoare romano-americana, iar la final au fost premiati cei care au contribuit la dezvoltarea unor parteneriate. „In acea seara, memorabila pentru mine, Julia Plotnik, nursa-sefa a SUA, mi-a predat stafeta nursingului in Romania. A doua zi, la decernarea diplomelor de absolvire a Institutului National de Nursing, a fost prezenta prima-doamna de atunci a SUA, Hillary Clinton. Nimeni, niciodata in Romania nu a oferit atata spatiu si onoare unui asemenea eveniment”.

Hillary Clinton a oferit diplome de absolvire a primei si ultimei generatii a a INNR
Hillary Clinton a oferit diplome de absolvire a primei si ultimei generatii INNR
Alaturi de Julia Plotnik la predarea stafetei nursingului in Ro
Alaturi de Julia Plotnik la predarea stafetei nursingului in România

Bucuria unei amintiri frumoase

„Cand lucram la Terapie Intensiva la Spitalul Municipal, alaturi de o echipa superba, am resuscitat un pacient cu infarct. Cand s-a trezit si era totul bine, pacientul ne-a certat ca l-am intors din drumul lui frumos, in schimbul unei vieti singure si urate. In luna mai a aceluiasi an, un barbat optimist si vesel mi-a adus un buchet de flori si multumirea ca i-am oferit sansa de a se bucura de primavara. Era chiar pacientul meu!”
„Imi doresc reactii din partea lumii medicale, a adevaratilor profesionisti, desi am sentimentul ca exista teama de atitudine. Teama este cuvantul care ne guverneaza. Teama imi este si mie si tuturor celor care nu avem arme pentru aparare”

Mariuca Ivan alaturi de marea doamna a nursingului romanesc, Gabriela Bocec - cea alaturi de care s-au pus bazele nursingului romanesc, ale Institutului National de Nursing si Scolii de Nursing Romanesti

Mariuca Ivan alaturi de marea doamna a nursingului romanesc, Gabriela Bocec – cea alaturi de care s-au pus bazele nursingului romanesc, ale Institutului National de Nursing si Scolii de Nursing Romanesti

Alaturi de doamna Badulescu, profesor de limba engleza la Înstiutul de Nursing si mare iubitoare si promotoare a nursingului romanesc
Alaturi de doamna Badulescu, profesor de limba engleza la Instiutul de Nursing, mare iubitoare si promotoare a nursingului romanesc

Servicii de Kinetoterapie la Domiciliu: Povestea unuia dintre cei mai buni circari din România


Servicii de Kinetoterapie la domiciliuPovestea lui Gheorghe Horotan ar fi fără îndoială un bun scenariu de film, un flm despre pasiune și dedicare, despre visuri faine care descriu povești inspiraționale.

Pasiunea pentru gimnastică

Pasionat de gimnastică de mic copil, s-a dedicat trup și suflet acestui sport, ajungând să facă parte din lotul național de tineret. Nu oricine ajunge aici. E nevoie de multă muncă, de implicare pe măsură și talent.

Desprinderea de gimnastică nu a fost ușoară. Povestește de fiecare dată cu emoție cum la 25 de ani ești însă considerat un bătrânel în acest sport… Situația aceasta l-a forțat să găsească alternative, iar cea mai bună soluție pentru a-și trăi în continuare pasiunea era circul. Așa a pus bazele unei trupe de trapez care aducea laolaltă colegi la fel de pasionați ca și el.

Următorii ani au fost încărcați de multă muncă, dar și imensă bucurie. Fiecare spectacol, fiecare reprezentație a trupei umplea arena circului, iar aplauzele spectatorilor le hrăneau și mai mult pasiunea pentru zborul la trapez.

O altă viață

Viața și-a schimbat însă cursul când în timpul unui antrenament înaintea unui spectacol din Polonia a suferit o accidentare gravă: compresarea măduvei spinării și deplasarea coloanei cervicale. Operat de urgență, nu a primit prea multe șanse.  A dat însă peste cap prognozele tuturor medicilor care l-au îngrijit și și-a revenit.

Servicii de Kinetoterapie la domiciliu

Acum are 75 de ani și își trăiește bătrânețea în cartierul Militari, din sectorul 6, București. De 4 luni a început tratamentul de kinetoterapie, cu Radu Mira, unul dintre kinetoterapeutii Fundației. Muncește cu dedicare la fiecare ședință, iar progresele sale sunt deja vizibile: mobilitatea articulară, dar și forța musculară au crescut, s-au  îmbunatățit controlul motor, mersul și echilibrul, iar un incinta locuinței  se deplasează deja  singur, cu un cadru. Progrese sunt remarcabile dacă ținem cont de diagnosticul pe care l-a avut, și anume tetrapareză spastică.

Gheorghe Horotan este unul dintre cei peste 400 de pacienți ai Fundației Crucea Alb-Galbenă România care beneficiază gratuit de serviciile Fundației.

Fundația Crucea Alb-Galbenă – un film care durează de 20 de ani, cu actori reali și cu un scenariu deosebit


20  de ani de muncă  făcută cu iubire și profesionalism, 20 de ani de trudă, implicare maximă, sacrificii, asumare, responsabilitate, o viață de om în dezvoltrea modelului de îngrijiri medicale la domiciliu, segment fără de care sistemul de sănătate românesc ar fi fost incomplet.

Am crezut de fiecare dată cu toată ființa mea că nu există cale de întoarcere și că le vom da o lecție prietenilor belgieni, că vom face mai bine decât ei. Exista atunci entuziasmul, dorința și speranța că vom recupera tot ce pierdusem 45 de ani.

Când am pregătit evenimentul de astăzi,  m-am uitat la poze și mi-am dat seama că am regizat împreună un film care a durat 20 de ani cu actori reali, după un scenariu scris de scenariști diferiți. L-am văzut pe dr. De Coninck, Ludo, Hendrick și Luc cu 20 ani mai tineri, noroc cu mine că am rămas la fel de tânără!

În acești ani, de departe cel mai mare și important proiect al nostru a fost dezvoltarea CPCSIIDMB cu Primăria Capitalei prin HCG și cu sprijinul partenerului unu –  DGASMB. Proiectul își propune să răspundă nevoilor persoanelor aflate la domiciliu ce nu pot primi asistenţă îndelungată în spital. Prin intermediul acestui proiect, aproximativ 170 de persoane din Capitală beneficiază, lunar, de servicii integrate de îngrijire la domiciliu monitorizate prin sistemul de teleasistență (dispecerizare prin CC) servicii medicale, de recuperare, de înimageResizechiriere, servicii de îngrijire de bază și sociale.

Partenerul doi în proiect: CAGR,  monitorizează  pacienții prin oferirea de  servicii integrate la domiciliu și probează în acest moment dezvoltarea unei soluții informatice de management al activității fundației,  model care va genera unul național.

Partenerul trei în proiect este Asociația de Ajutor Mutual București, care oferă pacienților serviciul de teleurgență medicală cu dispozitive asociate cu butonul de urgență,  conectați la un Call Center, la care răspunde o echipă de profesioniști capabili să discearnă și să facă triajul apelurilor. La fiecare apel se deschide fișa acestuia cu toate datele necesare care facilitează intervenția și accesul echipei de urgență la domiciliu.

Valorile noastre au fost și rămân respectul pentru pacient și pentru demnitatea profesiei. Acestea au fost mereu călăuza pentru a ne continua drumul în slujba demnității ființei umane,  într-o Românie destul de debusolată și debusolantă, într-o societate în permanentă schimbare în care nu puteam construi azi, nu aveam continuitate  pentru că mâine se schimbau decidenții conform altgoritmului politic  și până veneau ceilalți nu se lua nici o decizie sau se amâna. S-a irosit multă energie in acest timp, iar curajul de a implementa acest sistem a fost o mare provocare.

Dragi prieteni, voi încerca să vă conving în afirmațiile următoare că munca noastră a fost răsplătită și că a meritat efortul:

– Cu o echipă pluridisciplinară de profesioniști am fost și rămânem vârful de lance în introducerea îngrijirii la domiciliu în legislația românească;

– Am obținut  prima autorizare, acreditare și contractare cu Casele de Asigurări București și OPSNAJ.  Dacă în 2002 – 2004 eram singuri pe piața din România, acum suntem  acreditați și autorizați 85 numai la București, de unde concluzia că s-a înțeles nevoia sistemului de ID, s-au elaborat  bugete mari, mai rămâne să avem certitudinea că cineva controlează dacă banii ajung unde trebuie și pacienții sunt bine îngrijiți. Avem bucuria să avem aici doi luptători pentru cauza noastră.

– Deținem  primele modele de parteneriate cu autoritățile locale și centrale;

– Primele proiecte pe dezvoltarea rețelelor furnizorilor de servicii de îngrijiri la domiciliu;

– Avem proiecte pe fonduri europene structurale și elvețiene;

– Grație acestui traseu, Crucea Alb-Galbenă a devenit membru fondator a unor alianțe și a primit recunoașterea unor instituții de profil;

– Partenerii belgieni au continuat să fie alături de noi în toți acești ani;

– Și mai mult decât atât, Ambasada Regatului Belgiei la București, ne primește la reședința domniei sale la ceas aniversar, așa cum a făcut-o Xavier Van Mighem și Leo Daes.

Am sa închei cu un mesaj pe care-l găsiți în cuvântul meu din raport:

”Ruga mea pentru jucătorii din sistem este să contribuim împreună la consolidarea în toate regiunile României a unui sistem funcțional și unitar, pentru asigurarea unei bătrâneți decente. Nu ne putem lamenta cu toții, că nu se mai poate face nimic, ci trebuie să încercăm să construim o temelie solidă și robustă care să nu se prăbușească la fiecare schimbare electorală. Suntem cu toții datori să lăsăm ca testament un exemplu de bună practică pentru ca bătrânețea si boala este a tuturor și fiecăruia dintre noi.”

Mulțumesc prietenilor, sposorilor, partenerilor și finanțatorilor care au fost alături de noi în toți acești ani!

Mulțumesc echipei CAGR care a devenit în timp familia mea  prietenoasă, caldă, plină de solidaritate și respect!

Mulțumesc prietenilor din Belgia care au ținut să fie astăzi aici și vouă tuturor!!

Mulțumesc, dar nu în ultimul rând,  Excelenței Sale, domnului Ambasador  Thomas Baekelandt, pentru bucuria de-a fi în această minunată casă și atmosferă, la ceas aniversar!

Măriuca Ivan – Director Fundația Crucea Alb-Galbenă București

”Sănătatea Femeii – practici bazate pe dovezi”


Grație și revistei Politici de Sănătate și profesioniștilor care lucrează acolo, în ultimii ani, sănătatea femeii a devenit o preocupare atât pentru specialiștii din sănătate cât și pentru politicieni. Cea de-a treia ediţie a Conferinţei sanatatea femeii 2”Sănătatea Femeii – practici bazate pe dovezi” care a avut loc pe 31 martie 2016 la Palatul Parlamentului sub auspiciile Comisiei pentru Sănătate Publică din Senatul României, Ministerului Sănătăţii şi Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

În deschiderea Conferinţei Sănătatea Femeii au fost susţinute discursuri de către dr. Ion Luchian, preşedinte al Comisiei pentru Sănătate Publică din Senatul României, Excelenţa Sa Hans Klemm, ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, conf. dr. Diana Loreta Păun, consilier de stat, Departamentul Sănătate Publică, Administraţia Prezidenţială, conf. dr. Patriciu Achimaş Cadariu, Ministrul Sănătăţii.  Au fost prezentate lucrări și informații de ultimă oră pe teme precum “Trenduri în gender medicine, în diferite arii terapeutice“, de Dr. Astrid Buehren, preşedinte al Asociaţiei Femeilor Medic din Germania conform căreia “Istoria conceptului de gender medicine a început acum 46 de ani, axându-se pe sănătatea femeii.  În 1999 Consiliul Europei a definit conceptul de gender mainstreaming ca fiind reorganizarea, îmbunătățirea, dezvoltarea și evaluarea proceselor de politici – o strategie care are la bază teoria genului.”

Dr. Carmen Ungurean, Programul Naţional de Screening pentru cancerul de col uterin, Institutul Naţional de Sănătate Publică, a adus în discuție „Politicile globale internaţionale pentru sănătatea femeii şi modul în care acestea se reflectă în politicile şi programele naţionale” atrăgând atenția că “Până la sfârșitul anului 2015, s-au testat aproximativ 630.000 de femei din întreaga țară, rata de acoperire fiind de aproximativ 10% din populație. Este un procent departe de a fi satisfăcător și care trebuie mărit neapărat pentru creșterea cost-eficienței programului”

“Managementul bolilor cronice la femei” a fost un subiect de dezbatere între mai mulți specialiști precum Prof. univ. dr. Ioan Mircea Coman, Preşedinte Fundaţia Română a Inimii , Prof. univ. dr. Nicolae Suciu, Preşedinte Societatea Română de Obstetrică-Ginecologie, Dr. Al Jashi Gladys Cristina, Director Medical, Spitalul Clinic de Urgenţă “Sf. Pantelimon”, coordonator al Unităţii Regionale Sud-Est pentru screeningul de cancer col uterin,  Şef lucrări dr. Simion Laurenţiu, şef secţie Chirurgie 1, purtător de cuvânt Institutul Oncologic Bucureşti, Prof. univ. dr. Cătălina Poiană, preşedinte Colegiul Medicilor Bucureşti, Prof. univ. dr. Cristian Serafinceanu, preşedinte Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice Prof. univ. dr. Bogdan O. Popescu, viitor preşedinte Societatea de Neurologie din România (2017-2021), Dr. Ioana Mîndruţă, coordonator Subprogramul Naţional de Epilepsie Farmacorezistentă, Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti,Psih. Maria Moglan, vicepreşedinte Societatea Română Alzheimer,Dr. Ion Nicolescu, Şef secţie Chirurgie Maxilo-Facială, Spitalul “Sfânta Maria”, Bucureşti.

Fundația Crucea Alb Galbenă a fost reprezentată de D-na Director Măriuca Ivan care și-a arătat disponibilitatea de a fi alături tuturor actorilor sociali care au interesul de a crea o societate în care femeia să se simtă în siguranță, protejată și de ce nu …fericită.