Blog Archives - Fundatia CRUCEA ALB GALBENA - ingrijiri medicale la domiciliu
 • 021.315.1256
 • cruceaalbgalbena@cag.ro
 • EnglishRomanian

Cât de importante sunt analizele de sânge și cum le poți face acum acum din confortul propriului cămin


Analize medicaleNi se spune des mai bine previi… decât să tratezi. Dar de la a spune până la a face este o cale lungă și puțini sunt cei care se prezintă anual pentru controlul medical sau ori de câte ori de nevoie sau îți fac analizele cu regularitate.

Prevenția ne ajută să descoperim, însă, nereguli la momentul oportun și să ne pregătim pentru o bătrânețe în care să ne păstrăm independența.

Dintre toate bunele obiceiuri pe care le putem adopta, efectuarea analizelor de sânge trebuie să intre în rutină deoarece acestea sunt un foarte bun indicator al afecțiunilor sau altfel spus, măsurător precis al stării de sănătate. Specialiștii Fundației Crucea Alb-Galbenă au pregătit câteva recomandări pe care le puteți avea în vedere.

Cine și în ce situație poate recomanda analize de sânge?

Analizele de sânge pot fi recomandate de medicul de familie sau, dacă ați ajuns la un medic specialist înainte, din proprie inițiativă, acesta este, de asemenea, în măsură să le recomande.

Fie că este vorba despre analize medicale de rutină sau analize specifice anumitor afecțiuni, acestea trebuie interpretate în contextul particular al fiecărui pacient, iar valorile testelor de laborator trebuie să fie corelate între ele. Altfel spus, după ce acestea au fost recomandate și efectuate este important să reveniți la medicul de familie sau la medicul specialist pentru interpretare.

Analizele de sânge sunt recomandate în cazul în care prezentați simptome neobișnuite, pe o perioadă mai lungă de timp, fie că este vorba de creșteri în greutate, oboseală accentuată sau dureri care nu vă dau pace o perioadă mai lungă de timp.

În cazul în care doriți să vă îmbunătățiți starea de sănătate. Componentele sanguine precum Colesterolul HDL și LDL îți spun dacă ce mănânci îți face și bine.  Poți astfel să îți ajustezi dieta și să renunți la obiceiurile nesănătoase pe care nu le conștientizezi.

Militați pentru prevenție și doriți să reduceți riscul de boală sau complicații? Testele de sânge regulate pot transmite semnalele corecte din timp în legătură cu multe afecțiuni cardiace sau pulmonare, spre exemplu.

Care sunt cele mai importante teste de sânge?

Hemoglobina, leucocitele și trombocitele pot furniza informații importante despre starea de sănătate a organismului, de la o lipsă de fier până la infecții bacteriene sau tumori.

Analiza trigliceridelor este un indicator important al problemelor legate de insuficiența renală, diabet zaharat, tulburări endocrine sau problema cardiace, mai ales când sunt corelate cu valori crescute ale colesterolului sau proteinei C reactivă.

Analiza transaminazelor este și ea importantă, valorile crescute de TGP (ALAT) indicând o serie de afecțiuni hepatice precum hepatita sau ciroză, iar cele de TGO (ASAT) fiind un indicator al infarctului miocardic acut, aginei, hepatitei sau alcoolismului.

Valorile calciului și magneziului din sânge și analiza sideremiei pot demasca un deficit sau o anemia, prin lipsa de fier.

Pe baza rezultatelor analizelor de sânge, medicul va recomanda teste de urmărire pentru a confirma nivelurile anormale și un posibil diagnostic.

Cum ne pregătim pentru analize?

Analizele de sânge se fac de obicei dimineața, pe nemâncate. Este important să explicam acest lucru. Mâncarea conține vitamine, proteine și alți nutrienți care pot provoca modificări în sânge. De aceea, medicii recomandă ca înainte cu 8- 12 ore de analize să nu mâncați nimic. Astfel vă asigurați că rezultatele testelor vor fi cât mai precise posibil.

Respectarea acestei pauze alimentare este cu atât mai importantă atunci când sunt efectuate:

 • teste de măsurare a colesterolului;
 • teste de măsurare a nivelul de zahăr din sânge;
 • teste ale funcției hepatice;
 • teste ale funcției renale;
 • testele de glucoză etc.

De ce este important să facem analize de sânge regulat?

În primul rând depistați la timp orice problema apărută, dar și riscuri, puteți lua măsuri preventive, evitând astfel agravarea anumitor afecțiuni.

Analizele de sânge regulate oferă informații importante medicului curant pentru stabilirea corectă a diagnosticului sau pentru reevaluarea/ redozarea corespunzătoare a tratamentelor existente.

Examinarea regulată a sângelui joacă un rol important în menținerea sănătății generale, la fel ca dieta și exercițiile fizice. Dacă vă doriți să aveți o viață lungă și sănătoasă vă recomandăm să efectuați cu regularitate analizele de sânge.

Lipsa timpului nu trebuie să fie o scuză. Accesând Serviciile Fundației Crucea Alb- Galbenă puteți beneficia atât de consult medical, cât și de servicii de recoltare analize*, din confortul casei dvs. Prin achiziționarea serviciilor medicale ale Fundației faceți și o faptă bună susținând furnizarea de servicii medicale gratuite la domiciliu pentru cei peste 400 de vârstnici fără posibilități materiale pe care Fundația îi îngrijește gratuit.

*kitul de recoltare + transportul probelor la laborator sunt incluse

Intrebări frecvente și răspunsuri despre analizele de sânge

 1. Ce tip de analize de sânge trebuie să fac regulat?

Medicul de familie sau medicul specialist sunt în măsură să vă recomande setul de analize potrivit pentru dvs. De aceea, înainte de toate, vă recomandăm efectuarea unui consult medical.

 1. Dacă achiziționez un consult medical prin intermediul Fundației, medicul îmi poate recomanda efectuarea de analize decontate prin Casa de Asigurări de Sănătate?

Nu, dar în baza recomandărilor primite de la medicul Fundației puteți solicita medicului de familie o trimitere pentru analize.

 1. Dacă am o trimitere pentru analize decontate prin Casa de Asigurări de Sănătate, pot beneficia de serviciile de recoltare și transport puse la dispoziție de Fundația Crucea Alb Galbenă? În ce condiții?

Pentru decontarea acestor analize prin Casa de Asigurări este necesară utilizarea Cardului dvs. de Pacient, iar acest lucru poate fi facut doar personal de pacient sau de aparținător. Pentru moment Fundația vă poate pune la dispoziție doar serviciile de recoltare și transport pentru analizele medicale plătite, dar nu decontate.

 1. Este obligatoriu să nu mănânc înainte de recoltarea analizelor?

Da, pentru a vă asigura că rezultatele analizelor sunt corecte este important să respectați o pauză alimentară de 8-12 ore înainte de recoltare. Mâncarea conține vitamine, proteine și alți nutrienți care pot provoca modificări în sânge și pot influența rezultatele.

 1. Cum voi primi rezultatele analizelor?

Veți primi rezultatele analizelor în format electronic, prin email sau WhatApp.

 1. Fundația Crucea Alb Galbenă pune la dispoziție și consultații pentru interpretarea rezultatelor analizelor?

Da, puteți programa o consultație medicală pentru interpretarea acestor rezultate. Aceasta consultație intra in costul consultatiei initiale/ recoltarii.

Serviciile medicale la domiciliu, soluția eficientă pentru îngrijirea pacienților în confortul propriului cămin


servicii ingrijiri medicale la domiciliuFamilia şi căldura căminului sunt pentru cei mai mulţi oameni un loc de refugiu din calea suferinţei. Este motivul pentru care majoritatea pacienţilor preferă îngrijirile medicale acasă, într-un cadru cunoscut în care îşi pot desfăşura în continuare măcar o parte din activităţile zilnice.
Pentru aparținători îngriirea unui bolnav poate veni la pachet cu o serie de provocări. Apelând, însă, la serviciile medicale la domiciliu aceștia beneficiază și de consiliere pentru continuarea corectă a eventualelor proceduri.
Am pus laolaltă toate informațiile necesare pentru a ști cine și în ce condiții poate apela la serviciile medicale la domiciliu.

Cine poate apela la serviciile medicale la domiciliu

Persoanele care suferă de afecţiuni acute sau cronice, boli în fază terminală, care nu se pot deplasa la o unitate medicală pentru a primi îngrijiri medicale şi care au recomandare:
– de la medicul specialist la externarea din spital
– de la medicul de specialitate din ambulatoriu
– de la medicul de familie
pot beneficia de servicii medicale la domiciliu.

Ce tipuri de servicii medicale sunt oferite

Serviciile medicale la domiciliu furnizate de Fundația Crucea Alb Galbenă includ:

 • Consult medical 
 • Evaluarea nursing
 • Administrarea medicamentelor (intravenos, intramuscular, subcutanat și prin perfuzie endovenoasă)
 • Măsurarea parametrilor fiziologici (tensiune arterială, puls, saturație)
 • Măsurarea glicemiei
 • Îngrijirea plăgilor simple și suprainfectate
 • Suprimarea firelor post-operator
 • Îngrijirea escarelor
 • Îngrijirea stomelor și fistulelor
 • Sondaj vezical
 • Manevre pacient imobilizat la pat
 • EKG
 • Kinetoterapie
 • Recoltare analize
 • Închiriere de echipament de recuperare

Fundația Crucea Alb Galbenă pune totodată la dispoziția pacienților săi Abonamente de evaluare medicală (efectuate de medic) și Evaluare nursing (efectuată de asistent medical).

Cum pot beneficia de servicii medicale la domiciliu

Serviciile medicale la domiciliu sunt oferite de Fundația Crucea Alb Galbenă:
– prin programele sociale, pentru cei eligibili, și
cu plată, pentru publicul larg. 

Pentru a confirma eligibilitatea dvs. pentru un proiect social vă rugăm să ne contactați la numărul de telefon 0213151256 sau la adresa cruceaalbgalbena@cag.ro

Cât timp pot beneficia de servicii de îngrijire medicală la domiciliu

Durata serviciilor de îngrijire medicală la domiciliu poate fi 

 • Cât recomandă medicul curant și, ulterior, conform recomandărilor echipei Fundației Crucea Alb-Galbenă
 • La cererea pacientului – în funcție de procedură

Întrebări frecvente și răspunsuri privind îngrijirea medicală la domiciliu

a. Cine furnizează serviciile medicale la domiciliu?

Serviciile medicale la domiciliu sunt furnizate de asistenții medicali, kinetoterapeuții și medicii Fundației Crucea Alb-Galbenă România. 

b. Cât costă?

Serviciile medicale sunt furnizate gratuit pentru pacienții care se încadrează în cerințele proiectelor sociale pe care le derulăm și, la cerere, cu plată. Achiziționând un serviciu medical cu plată susțineți însă furnizarea de servicii medicale medicale la domiciliu gratuit pentru pacienții sociali. 

c. Cât timp pot beneficia de servicii de îngrijire medicală la domiciliu?

Durata furnizării asistenței medicale la domiciliu este stabilită fie de medicul curant,  în urma unei evaluări medicale, fie de pacient, în funcție de nevoile acestuia. 

d. Ce tipuri de servicii medicale la domiciliu sunt furnizate? 

Fundația asigură consultații medicale la domiciliu, servicii de măsurare a parametrilor fiziologici și a constantelor biologice, de administrare a medicamentelor, asigură îngrijirea plăgilor, escarelor și fistulelor – pansamente, precum și manevre terapeutice pentru pacienții imobilizați la pat, EKG, servicii de kinetoterapie și închiriere echipamente medicale. Puteți consulta lista completa de servicii puse la dispoziție de Fundația Crucea Alb Galbenă aici

 

Ingrijirea  pacientului imobilizat la pat


Ingrijirea pacientului imobilizat la patAsa cum se intampla de fiecare data, boala nu ne intreaba daca suntem pregatiti, ci ne ia prin surprindere, uneori ajungandu-se chiar pana la imobilizare la pat. Dintre afectiunile care au ca si consecinta imobilizarea la pat, amintim:

 • Accidentul vascular cerebral, care se soldeaza de cele mai multe ori cu disfunctii motorii
 • Paralizii partiale sau totale, rezultate in urma unor afectiuni si care se manifesta cu pierderea sau afectarea functiei si fortei musculare dar si a miscarii voluntare
 • Interventii chirurgicale, care impun si imobilizare la pat pana la vindecarea completa
 • Varsta – odata cu trecerea anilor organismul nu mai are aceiasi forta si vitalitate, oasele sunt mai fragile, echilibrul se pierde si astfel se petrece mai mult timp in pat.

Indiferent de cauza, ingrijirea unui pacient imobilizat la pat necesita respectarea unor reguli, care tin atat de aranjarea camerei si a ambientului cat si de ingrijirea propriu-zisa a pacientului.

Camera in care sta persoana imobilizata

 •  trebuie sa fie curata, usor de aerisit, bine luminata si cu o temperatura de 20-22 grade.
 • la ferestre trebuie sa fie perdele si draperii pentru ca persoana imobilizata sa nu fie deranjata de lumina zilei iar pentru timpul noptii, o veioza este utila.
 • patul este extrem de important, si in mod special, salteaua ,care trebuie sa fie ani-escara.
 • pernele mari si mici sunt utile atunci cand pacientul trebuie ridicat.
 • cearsafurile trebuie sa fie suficient de mari pentru a acoperi intreaga saltea si pentru a putea fi intinse perfect, fara cute. Ideal ar fi ca cearsafurile sa fie schimbate zilnic.

 Ingrijirea propriu zisa a persoanei imobilizate

 • la fiecare 1-2 ore persoana imobiliazat trebuie repozitionata (schimbata pozitia) pentru a preveni aparitia escarelor
 • Pentru prevenirea complicatiilor  vasculare ale membrelor inferioare, este important ca persoana imobilizata sa stea cu picioarele ridicate pe o perna, in mai multe sesiuni pe zi cu o durata  de 20-30 minute,  pozitie care faciliteaza circulatia de intoarcere.
 • Pentru prevenirea complicatiilor pulmonare, se mentine pozitia sezand la marginea patului, mai multe ore pe zi, asociindu-se si un usor tapotament ( tehnica de masaj) al spatelui si frictionari repetate cu solutii care contin alcool.
 • Igiena si ingrijirea tegumenteler trebuie facuta zilnic, cu un sapun special care are pH neutru si apa calduta. Pielea uscata se hidrateaza ulterior cu ajutorul unei creme.

In ceea ce priveste alimentatia persoanei imobilizate la pat, se va respecta regimul dietetic recomandat de medic si cel mai important se va insista pe hidratarea corespunzatoare.

Spondiloza Cervicală


Este o afectiune provocată de uzarea articulațiilor coloanei vertebrale cervicale legate de vârsta pacientului. Afecțiunea apare în general la persoanele cu vârsta mai mare de 40 de ani si evoluează in timp. Deși spondiloza afectează ambele sexe în mod egal, bărbatii sunt afectati mai devreme decât femeile.

Odată cu îmbătranirea, oasele si cartilagiile care alcătuiesc coloana vertebrală imbătrânesc si formează neregularitati ale oaselor numite osteofite. Osteofitele sunt depuneri de calciu la nivelul platourilor discale sau în jurul articulațiilor, se mai numesc și “ciocuri de papagal“.

Desi nu pun in pericol viata individului, simptomele majore ale reumatismelor degenerative sunt printre maladiile care preocupă cel mai mult pe omul societatii contemporane.

Primele semne clinice apar daorita suprasolicitarii musculare si se traduc prin dureri in regiunea cervicală si occipitală si prin contracturi musculare care blochează intermitent miscările gâtului si care pot fi insotite de dureri nevralgice iradiate in brate sau amorteli la nivelul mailor. Cu timpul se instalează si suferinta discală, care produce iritarea nervilor cervicali la nivelul orificiilor de emergentă, fapt datorat scaderii in inaltime a discurilor, prin pierderea fortei de elasticitate a acestora. Aceasta etapa a suferintei discale (discopatia) este reversibilă, dacă se asigura restabilirea unei bune nutritii a discului intervertebral si restaurarea lordozei coloanei cervicale prin reeducarea musculaturii cefei.

Simptome asociate spondilozei cervicale :

 • Redoare articulară matinală (limitarea in proportii diferite a miscărilor la nivel articular).
 • Dureri la nivelul coloanei vertebrale cervicale si gatului.
 • Amorteli si scaderea fortei bratelor.
 • Sindrom vertiginos (ameteli).

 
În regiunea cervicală, există în corpii vertebrali laterali, un canal prin care trec artere vertebrale care duc sange la cerebel, acestea fiind comprimate, se reduce cantitatea de sange care iriga cerebelul, responsabil cu echilibrul. Acest fenomen se manifestă prin cefalee, ameteli si tulburari de mers.

Oamenii in vârstă sunt mai expusi la reumatismele degenerative din cauza intreruperii activitatii profesionale, acceptarii sedentarismului, cresterii in greutate si diminuarii considerabile a activitatii aparatului locomotor. In aceste cazuri produc diminuari ale tonusului muscular, apar atrofii musculare, muschii iși pierd din funcții alaturi de modificări in axele extremitatilor osoase modificând raporturile de contact ale suprafetelor osoase ale unei articulații, provocând tulburări in nutriția articulară și modificări biochimice la nivelul cartilajelor articulare.

Cum tratam spondiloza cervicala ?

Tratamentul medicamentos actioneaza impotriva durerii cervicale, insa efectele sunt de scurta durata si uneori pot fi agresive pentru persoanele cu probleme gastrice. Aceasta medicatie se ia cel mult 15 zile. In lipsa kinetoterapiei fenomenele dureroase reapar.

Kinetoterapia se va axa pe miscarile de hiperextensie si refacerea lordozei fiziologice. Se urmareste restabilirea tonusului normal al musculaturii cervicale, pentru a reface mecanica coloanei si pentru a elibeara discul intervertebral. Gimnastica medicala antagonica se va axa pe miscarile de hiperextensie, rotatia si flexia gatului.

Kinetoterapia actioneaza direct asupra cauzei; asupra degenerarii vertebrelor si discurilor intervertebrale ajutand la rehidratarea acestora.

De asemenea ajuta la:

 • redobandirea mobilitatii articulare;
 • cresterea elasticitatii si tonusului muscular;
 • imbunatateste starea generala a organismului din punct de vedere psiho-motor.

 
Este necesar sa se execute aceasta gimnastica zilnic dimineata inaintea inceperii activitatii profesionale si la sfarsitul acesteia, cel putin 10-15 minute.

De asemenea in cursul activitatii profesionale , cei afectati trebuie sa execute periodic miscari de redresare ale coloanei cervicale(extensie, flexie, rotatie) pentru a preveni oboseala

Exercitiile se fac in pozitie stand, sezand pe genunchi si culcat. In regiunea cervicala se pot efectua miscarile de flexie extensie, indoiri, rasuciri, si rotiri ale capului si gatului, in ritm lent.

Putem preveni aparitia spondilozei cervicale ?
Spondiloza nu poate fi prevenita, insa riscul aparitiei poate fi scazut daca se mentine o postura corecta, cu gatul aliniat umerilor, daca se practica exercitii fizice regulate, pe tot parcursul vietii, pentru intarirea musculaturii cervicale si a ligamentelor si evitarea producerii unor traumatisme la acest nivel.

Complicatiile spondilozei cervicale:
Acestea sunt rezultatul afectarii maduvei spinarii, prin presarea acesteia de catre vertebre si discurile intervertebrale afectate de spondiloza. Orice compresie asupra maduvei spinarii necesita tratament chirurgical pentru a evita leziunile permanente ale maduvei si nervilor.

Cătălin Avram, kinetoterapeut Fundația Crucea Alb-Gabenă

Butonul Roșu salvează vieți


09.06.2020, ora 03.34 dimineața

Dna. D.V., în vârstă de 94 de ani, a apăsat Butonul Roșu. A răspuns dispecerul de la call-centerul Butonul Roșu, însă nu a putut comunica cu D.V. deoarece nu se auzea nimic în cască. După 2 minute s-au auzit zgomote pe care dispecerul le-a încadrat că fiind sunete provocate de efort sau suferință. S-a sunat și pe telefonul fix, însă nu a răspuns nimeni. A fost imediat activat Codul Roșu și a fost sunată ambulanța. La minutul 15 de la Apel echipajul a ajuns la adresă și a găsit-o pe d-na D.V. în pat, sub o bucata mare de tencuiala care căzuse în tavan. După o examinarea medicală, Dna D.V. a fost preluată de echipajul ambulanței și internată la secția chirurgie unde a avut nevoie de câteva puncte de sutură la cap. După externare Crucea Alb-Galbenă România a preluat pacienta asigurând continuitatea tratamentului medical și a reluat planul de îngrijire și monitorizare.

Dna. D.V figura în baza date a Fundației Crucea Alb Galbena ca locuind singură și având probleme cronice de sănătate: HTA, obezitate, diabet.

Concluziile pe care le extragem din această experiență:

1. Butonul Roșu –salvează vieți!

2. Existența dosarului socio-medical al pacientului facilitează o intervenție rapidă și eficientă!

3. Butonul Roșu – permite vârstnicilor să rămână în siguranță în propria casă!

4. Butonul Roșu – este singura modalitate prin care vârstnicii singuri pot avea o șansă la viață în caz de urgență medicală!