Blog Archives - Fundatia CRUCEA ALB GALBENA - ingrijiri medicale la domiciliu
 • 021.315.1256
 • cruceaalbgalbena@cag.ro
 • EnglishRomanian

Ingrijirea  pacientului imobilizat la pat


Ingrijirea pacientului imobilizat la patAsa cum se intampla de fiecare data, boala nu ne intreaba daca suntem pregatiti, ci ne ia prin surprindere, uneori ajungandu-se chiar pana la imobilizare la pat. Dintre afectiunile care au ca si consecinta imobilizarea la pat, amintim:

 • Accidentul vascular cerebral, care se soldeaza de cele mai multe ori cu disfunctii motorii
 • Paralizii partiale sau totale, rezultate in urma unor afectiuni si care se manifesta cu pierderea sau afectarea functiei si fortei musculare dar si a miscarii voluntare
 • Interventii chirurgicale, care impun si imobilizare la pat pana la vindecarea completa
 • Varsta – odata cu trecerea anilor organismul nu mai are aceiasi forta si vitalitate, oasele sunt mai fragile, echilibrul se pierde si astfel se petrece mai mult timp in pat.

Indiferent de cauza, ingrijirea unui pacient imobilizat la pat necesita respectarea unor reguli, care tin atat de aranjarea camerei si a ambientului cat si de ingrijirea propriu-zisa a pacientului.

Camera in care sta persoana imobilizata

 •  trebuie sa fie curata, usor de aerisit, bine luminata si cu o temperatura de 20-22 grade.
 • la ferestre trebuie sa fie perdele si draperii pentru ca persoana imobilizata sa nu fie deranjata de lumina zilei iar pentru timpul noptii, o veioza este utila.
 • patul este extrem de important, si in mod special, salteaua ,care trebuie sa fie ani-escara.
 • pernele mari si mici sunt utile atunci cand pacientul trebuie ridicat.
 • cearsafurile trebuie sa fie suficient de mari pentru a acoperi intreaga saltea si pentru a putea fi intinse perfect, fara cute. Ideal ar fi ca cearsafurile sa fie schimbate zilnic.

 Ingrijirea propriu zisa a persoanei imobilizate

 • la fiecare 1-2 ore persoana imobiliazat trebuie repozitionata (schimbata pozitia) pentru a preveni aparitia escarelor
 • Pentru prevenirea complicatiilor  vasculare ale membrelor inferioare, este important ca persoana imobilizata sa stea cu picioarele ridicate pe o perna, in mai multe sesiuni pe zi cu o durata  de 20-30 minute,  pozitie care faciliteaza circulatia de intoarcere.
 • Pentru prevenirea complicatiilor pulmonare, se mentine pozitia sezand la marginea patului, mai multe ore pe zi, asociindu-se si un usor tapotament ( tehnica de masaj) al spatelui si frictionari repetate cu solutii care contin alcool.
 • Igiena si ingrijirea tegumenteler trebuie facuta zilnic, cu un sapun special care are pH neutru si apa calduta. Pielea uscata se hidrateaza ulterior cu ajutorul unei creme.

In ceea ce priveste alimentatia persoanei imobilizate la pat, se va respecta regimul dietetic recomandat de medic si cel mai important se va insista pe hidratarea corespunzatoare.

Spondiloza Cervicală


Este o afectiune provocată de uzarea articulațiilor coloanei vertebrale cervicale legate de vârsta pacientului. Afecțiunea apare în general la persoanele cu vârsta mai mare de 40 de ani si evoluează in timp. Deși spondiloza afectează ambele sexe în mod egal, bărbatii sunt afectati mai devreme decât femeile.

Odată cu îmbătranirea, oasele si cartilagiile care alcătuiesc coloana vertebrală imbătrânesc si formează neregularitati ale oaselor numite osteofite. Osteofitele sunt depuneri de calciu la nivelul platourilor discale sau în jurul articulațiilor, se mai numesc și “ciocuri de papagal“.

Desi nu pun in pericol viata individului, simptomele majore ale reumatismelor degenerative sunt printre maladiile care preocupă cel mai mult pe omul societatii contemporane.

Primele semne clinice apar daorita suprasolicitarii musculare si se traduc prin dureri in regiunea cervicală si occipitală si prin contracturi musculare care blochează intermitent miscările gâtului si care pot fi insotite de dureri nevralgice iradiate in brate sau amorteli la nivelul mailor. Cu timpul se instalează si suferinta discală, care produce iritarea nervilor cervicali la nivelul orificiilor de emergentă, fapt datorat scaderii in inaltime a discurilor, prin pierderea fortei de elasticitate a acestora. Aceasta etapa a suferintei discale (discopatia) este reversibilă, dacă se asigura restabilirea unei bune nutritii a discului intervertebral si restaurarea lordozei coloanei cervicale prin reeducarea musculaturii cefei.

Simptome asociate spondilozei cervicale :

 • Redoare articulară matinală (limitarea in proportii diferite a miscărilor la nivel articular).
 • Dureri la nivelul coloanei vertebrale cervicale si gatului.
 • Amorteli si scaderea fortei bratelor.
 • Sindrom vertiginos (ameteli).

 
În regiunea cervicală, există în corpii vertebrali laterali, un canal prin care trec artere vertebrale care duc sange la cerebel, acestea fiind comprimate, se reduce cantitatea de sange care iriga cerebelul, responsabil cu echilibrul. Acest fenomen se manifestă prin cefalee, ameteli si tulburari de mers.

Oamenii in vârstă sunt mai expusi la reumatismele degenerative din cauza intreruperii activitatii profesionale, acceptarii sedentarismului, cresterii in greutate si diminuarii considerabile a activitatii aparatului locomotor. In aceste cazuri produc diminuari ale tonusului muscular, apar atrofii musculare, muschii iși pierd din funcții alaturi de modificări in axele extremitatilor osoase modificând raporturile de contact ale suprafetelor osoase ale unei articulații, provocând tulburări in nutriția articulară și modificări biochimice la nivelul cartilajelor articulare.

Cum tratam spondiloza cervicala ?

Tratamentul medicamentos actioneaza impotriva durerii cervicale, insa efectele sunt de scurta durata si uneori pot fi agresive pentru persoanele cu probleme gastrice. Aceasta medicatie se ia cel mult 15 zile. In lipsa kinetoterapiei fenomenele dureroase reapar.

Kinetoterapia se va axa pe miscarile de hiperextensie si refacerea lordozei fiziologice. Se urmareste restabilirea tonusului normal al musculaturii cervicale, pentru a reface mecanica coloanei si pentru a elibeara discul intervertebral. Gimnastica medicala antagonica se va axa pe miscarile de hiperextensie, rotatia si flexia gatului.

Kinetoterapia actioneaza direct asupra cauzei; asupra degenerarii vertebrelor si discurilor intervertebrale ajutand la rehidratarea acestora.

De asemenea ajuta la:

 • redobandirea mobilitatii articulare;
 • cresterea elasticitatii si tonusului muscular;
 • imbunatateste starea generala a organismului din punct de vedere psiho-motor.

 
Este necesar sa se execute aceasta gimnastica zilnic dimineata inaintea inceperii activitatii profesionale si la sfarsitul acesteia, cel putin 10-15 minute.

De asemenea in cursul activitatii profesionale , cei afectati trebuie sa execute periodic miscari de redresare ale coloanei cervicale(extensie, flexie, rotatie) pentru a preveni oboseala

Exercitiile se fac in pozitie stand, sezand pe genunchi si culcat. In regiunea cervicala se pot efectua miscarile de flexie extensie, indoiri, rasuciri, si rotiri ale capului si gatului, in ritm lent.

Putem preveni aparitia spondilozei cervicale ?
Spondiloza nu poate fi prevenita, insa riscul aparitiei poate fi scazut daca se mentine o postura corecta, cu gatul aliniat umerilor, daca se practica exercitii fizice regulate, pe tot parcursul vietii, pentru intarirea musculaturii cervicale si a ligamentelor si evitarea producerii unor traumatisme la acest nivel.

Complicatiile spondilozei cervicale:
Acestea sunt rezultatul afectarii maduvei spinarii, prin presarea acesteia de catre vertebre si discurile intervertebrale afectate de spondiloza. Orice compresie asupra maduvei spinarii necesita tratament chirurgical pentru a evita leziunile permanente ale maduvei si nervilor.

Cătălin Avram, kinetoterapeut Fundația Crucea Alb-Gabenă

Butonul Roșu salvează vieți


09.06.2020, ora 03.34 dimineața

Dna. D.V., în vârstă de 94 de ani, a apăsat Butonul Roșu. A răspuns dispecerul de la call-centerul Butonul Roșu, însă nu a putut comunica cu D.V. deoarece nu se auzea nimic în cască. După 2 minute s-au auzit zgomote pe care dispecerul le-a încadrat că fiind sunete provocate de efort sau suferință. S-a sunat și pe telefonul fix, însă nu a răspuns nimeni. A fost imediat activat Codul Roșu și a fost sunată ambulanța. La minutul 15 de la Apel echipajul a ajuns la adresă și a găsit-o pe d-na D.V. în pat, sub o bucata mare de tencuiala care căzuse în tavan. După o examinarea medicală, Dna D.V. a fost preluată de echipajul ambulanței și internată la secția chirurgie unde a avut nevoie de câteva puncte de sutură la cap. După externare Crucea Alb-Galbenă România a preluat pacienta asigurând continuitatea tratamentului medical și a reluat planul de îngrijire și monitorizare.

Dna. D.V figura în baza date a Fundației Crucea Alb Galbena ca locuind singură și având probleme cronice de sănătate: HTA, obezitate, diabet.

Concluziile pe care le extragem din această experiență:

1. Butonul Roșu –salvează vieți!

2. Existența dosarului socio-medical al pacientului facilitează o intervenție rapidă și eficientă!

3. Butonul Roșu – permite vârstnicilor să rămână în siguranță în propria casă!

4. Butonul Roșu – este singura modalitate prin care vârstnicii singuri pot avea o șansă la viață în caz de urgență medicală!

Crucea Alb-Galbena. Servicii medicale specializate, acordate de oameni sufletisti la domiciliul celor singuri si napastuiti.


Profit moral. Mariuca Ivan te ajuta sa pui suferinta in cui.

Tinerete fara batranete? Nu stiu. Stiu insa, cu siguranta, ca Mariuca Ivan te sustine. Te ajuta sa vezi altfel viata, Chiar si atunci cand esti bolnav. Te ajuta sa treci prin batranete la fel de frumos – sau macar aproape la fel de usor – ca si prin tinerete. Iti intinde mana de ajutor atunci cand multi dintre prieteni – poate chiar si dintre membrii familiei, incluzand aici si copiii – iti intorc spatele. Uita de tine. Nu neaparat din lipsa de caracter. Uneori, din cauza vietii asteia nebune, nebune. Cu care toti cei care n-au prins inca Raiul financiar de picior se confrunta cotidian. Ce faci in atare situatie? O poti suna pe Mariuca. Ea stie ce-i de facut, ce-ti lipseste si actioneaza in consecinta.

Adriana Tiganila

Mariuca are un proiect de suflet: Acela cu!!!!! CAG Flandra. “Ei au venit cu oferta intr-un moment in care simteam ca trebuie sa fac ceva. Stiam ca experienta mea poate sa raspunda criteriilor lor de selectare in proiect a unui partener. Cu ei am invatat sa-mi gestionez resursele umane, gesturile si banii”, povesteste Mariuca. In plus, spune ea, fairplay-ul si profesionalismul partenerilor flamanzi i-au dat curaj si un sentiment de Securitate.
“In primii sase ani cand am fost finantati de ei, am avut timpul necesar sa fac lobby pentru ingrijire la domiciliu si sa ma ocup numai de problemele profesionale ale institutiei (selectie, evaluare, formare, educatie continua)”, adauga interlocutoarea mea.

Puterea exemplului

Modelul de ingrijire medicala la domiciliu sau brandul, cum spunea un prieten – marca Mariuca Ivan, a fost deja preluat in cadrul reformei si acceptat in legea asigurarilor Ulterior, Mariuca Ivan a creat alte sase filiale , pe langa sediul central din Capitala: Baia Mare, Sibiu, Focsani, Targoviste, Buzau, Constanta, care s-au infratit cu sase regiuni flamande, si asa a venit si ajutorul pentru demararea activitatilor.
Toate urmeaza acelasi model, ca si fundatia-mama, si toate, evident, se lupta pentru supravietuire cu acelasi sistem birocratic si neputincios, precizeaza Mariuca.

Una calda, una rece

“Unul dintre succesele in profesia mea a fost crearea acestui sistem de ingrijire medicala la domiciliu, dupa un model flamand adaptat la realitatea romaneasca. In aceasta adaptare a constat succesul meu. Este greu de copiat un model care are o istorie de 60 de ani pe un sistem centrat pe ingrijiri secundare (spitalicesti) si nu pe ingrijiri primare si tertiare. Este foarte adevarat ca, pentru formarea unei echipe de calitate, am avut sansa de a putea selecta asistenti medicali dintre studentii mei care aveau deja educatie in nursing, adica in spiritul respectului pentru nevoia oamenilor. Pe langa cunostintele profesionale, i-am selectat si pentru calitatile umane, comportamentale si, mai ales, pentru capacitatea de adaptare si spiritual de sacrificiu”, spune Mariuca

Tot un success in cariera Mariucai a fost si cel inregistrat in perioada 1990 – 1992, cand, fiind in Ministerul Sanatatii, a participat impreuna cu un grup de experti romani si straini ai OMS la elaborarea Programei de nursing, cu o durata de trei ani, dupa modelul conceptual al Virginiei Henderson. “Spre bucuria mea, aceasta programa (cu mici schimbari) este acceptata astazi in toate formele de invatamant de nursing. Am imensa bucurie ca am fost unul dintre artizanii schimbarii invatamantului liceal de specialitate in invatamant postliceal de specialitate, moment ce a dus, in 1990 la infiintarea celor 41 de Scoli Postliceale Sanitare din intreaga tara, respective, cate o scoala in fiecare capitala de judet”. Totusi, nu poate sa nu adauge faptul ca, din pacate, nu tot la succese se poate pune evolutia ulterioara a acestor scoli.

Rece, precum insuccesul, ramane pentru Mariuca infiintarea , in 1995, a Institutului National de Nursing, impreuna cu Baylor University Medical Center, alaturi de care lucrase inca din 1991. “Imi aduc aminte de zbuciumul de-atunci, de oameni cu bune intentii, de cei potrivnici. Aveam ingrata pozitie de vicepresedinte al Asociatiei de Nursing din Romania si referent la Ministerul Sanatatii. Asociatia obtinuse burse de studiu pentru asistenti romani (viitori profesori la insinstitut care s-au format in America, pe o perioada de opt luni, in patru domenii prioritare: nursing comunitar, nursing psihiatric, management in nursing si educatie in nursing.

Toate specialitatile au fost alese cu un scop bine precizat – avand in vedere nevoile de ingrijire la domiciliu-, schimbarea politicii de ingrijire a persoanelor cu probleme psihice, dezvoltarea managementului ingrijirii si formarea profesorilor de nursing. Cei 100 de absolventi urmau sa continuie formarea altor asistenti, in toate judetele, pana la atingerea scopului propus. Am avut sansa de a fi studenta acestui institut, creat cu truda de partenerii americani, ANR si MS”, spune Mariuca. Cu toate acestea, bucuria ei a durat putin pentru ca, in 1997, s-a schimbat ministrul si totul a fost anulat. „Nu ne-a intrebat nimeni ce facem cu investitia materiala, umana si cu cei patru ani de efort”, este marele ei of.

Prima si ultima generatie a INN

Prima si ultima generatie a INN

Bill Denton – director Baylor University Medical Center alături de L. Blair, Dl. Ministru al Sanatatii, prof. dr. Iulian Mincu, si Directoarea Centrului de Perfectionare la deschiderea Institutului National de Nursing
Studenta la INN alaturi de prof Mary Parlog si....
Studenta la INN alaturi de profesor Mary Parlog

Start bun, finalitate lipsa

Daca tot ceea ce s-a inceput in 1990, spune Mariuca, doar cu un grup de oameni inimosi si de calitate ar fi continuat, in prezent am fi fost la un nivel apropiat celui din tarile occidentale. „Acum ma incearca tristetea si grija pe care nu pot sa nu mi le manifest atunci cand vad cum arata „lumea oamenilor in halate albe”, cum sunt tratati profesionistii cu experienta , cum sunt selectati viitorii beneficiari ai dreptului si privilegiului de a se ingriji de sanatatea oamenilor si, mai ales, unde sunt profesionistii tineri care sa preia stafeta. Ei pleaca in strainatate, acolo unde li se ofera conditii si bani, iar noi participam pasiv la acest dezastru care, odata scapat de sub control, greu se mai poate echilibra. Daca in fata bolii am fi toti egali si nu ar exista sansa tratarii in alte tari, responsabilii care gestioneaza sanatatea si chiar societatea civila ar avea cu siguranta o alta atitudine”, spune Mariuca.

Satisfactii pe merit

Scrisorile de la pacienti motiveaza si dau curaj. Mariucai si colegilor ei. Cele mai emotionante scrisori de multumire , spune ea, vin dupa momentul in care cel ingrijit nu mai este printre noi. In acele momente, familia are nevoie de suport emotional si de specialitate , care le ofera sentimentul de securitate. „Alaturi de noi se mobilizeaza cu usurinta si sunt mai putin vulnerabili”, spune ea.

Visuri si proiecte de viitor

Mariuca, dar timpul liber? „Imi place cum suna. Mi-as dori sa am timp liber, dar rolurile de mama, gospodina, directoare il utilizeaza pe tot. Recunosc ca as avea mare nevoie de putina odihna si un strop de tandrete. Fac eforturi sa gasesc solutii pentru weekenduri, dar nu reusesc intotdeauna. Daca regret ca nu am timp liber este pentru citit. Sunt carti si reviste pe care le adun cu multa convingere pe noptiera si le sterg ulterior de praf. Desi se intampla rar, imi place sa lucrez in gradina mea de la tara, unde am peste 100 de trandafiri plantati de mine prin lastari si flori din toate anotimpurile. Imi place mirosul de iarba atunci cand tund gazonul, iar seara cand ud gradina imi place mirosul de pamant reavan. Acolo, la casuta mea , este locul cel mai bun pentru mine. Ma simt lipsita de responsabilitati, iar pamantul mi se pare cel mai bun ascultator. Mersul cu picioarele goale prin iarba este o mare satisfactie, pe care nu ti-o poate oferi un pantof elegant purtat la o seara ce impune reguli. Mariuca are un vis frumos. Sa creeze un asezamant de batrani, „din nevoia singuratatii si a lipsei de comunicare afectiva. Ii vad deja prin curtea plina cu flori si animalute, mergand de mana, visand sau facandu-si planuri. Aici mi-as dori sa ajung la batranete daca fetele mele nu vor avea timp pentru mine. Am vazut un film superb in care doi batrani s-au indragostit intr-un asemenea asezamant si au facut din aceasta perioada una dintre cele mai frumoase din viata lor. Sunt convinsa ca aceia care iubesc OMUL, viata, frumosul au parte de bucurie in toate perioadele vietii lor.”

Predarea stafetei

Una din amintirile cele mai emotionante din cariera Mariucai a fost cand, in 1995, la Palatul Parlamentului a fost organizata o sarbatoare romano-americana, iar la final au fost premiati cei care au contribuit la dezvoltarea unor parteneriate. „In acea seara, memorabila pentru mine, Julia Plotnik, nursa-sefa a SUA, mi-a predat stafeta nursingului in Romania. A doua zi, la decernarea diplomelor de absolvire a Institutului National de Nursing, a fost prezenta prima-doamna de atunci a SUA, Hillary Clinton. Nimeni, niciodata in Romania nu a oferit atata spatiu si onoare unui asemenea eveniment”.

Hillary Clinton a oferit diplome de absolvire a primei si ultimei generatii a a INNR
Hillary Clinton a oferit diplome de absolvire a primei si ultimei generatii INNR
Alaturi de Julia Plotnik la predarea stafetei nursingului in Ro
Alaturi de Julia Plotnik la predarea stafetei nursingului in România

Bucuria unei amintiri frumoase

„Cand lucram la Terapie Intensiva la Spitalul Municipal, alaturi de o echipa superba, am resuscitat un pacient cu infarct. Cand s-a trezit si era totul bine, pacientul ne-a certat ca l-am intors din drumul lui frumos, in schimbul unei vieti singure si urate. In luna mai a aceluiasi an, un barbat optimist si vesel mi-a adus un buchet de flori si multumirea ca i-am oferit sansa de a se bucura de primavara. Era chiar pacientul meu!”
„Imi doresc reactii din partea lumii medicale, a adevaratilor profesionisti, desi am sentimentul ca exista teama de atitudine. Teama este cuvantul care ne guverneaza. Teama imi este si mie si tuturor celor care nu avem arme pentru aparare”

Mariuca Ivan alaturi de marea doamna a nursingului romanesc, Gabriela Bocec - cea alaturi de care s-au pus bazele nursingului romanesc, ale Institutului National de Nursing si Scolii de Nursing Romanesti

Mariuca Ivan alaturi de marea doamna a nursingului romanesc, Gabriela Bocec – cea alaturi de care s-au pus bazele nursingului romanesc, ale Institutului National de Nursing si Scolii de Nursing Romanesti

Alaturi de doamna Badulescu, profesor de limba engleza la Înstiutul de Nursing si mare iubitoare si promotoare a nursingului romanesc
Alaturi de doamna Badulescu, profesor de limba engleza la Instiutul de Nursing, mare iubitoare si promotoare a nursingului romanesc

Servicii de Kinetoterapie la Domiciliu: Povestea unuia dintre cei mai buni circari din România


Servicii de Kinetoterapie la domiciliuPovestea lui Gheorghe Horotan ar fi fără îndoială un bun scenariu de film, un flm despre pasiune și dedicare, despre visuri faine care descriu povești inspiraționale.

Pasiunea pentru gimnastică

Pasionat de gimnastică de mic copil, s-a dedicat trup și suflet acestui sport, ajungând să facă parte din lotul național de tineret. Nu oricine ajunge aici. E nevoie de multă muncă, de implicare pe măsură și talent.

Desprinderea de gimnastică nu a fost ușoară. Povestește de fiecare dată cu emoție cum la 25 de ani ești însă considerat un bătrânel în acest sport… Situația aceasta l-a forțat să găsească alternative, iar cea mai bună soluție pentru a-și trăi în continuare pasiunea era circul. Așa a pus bazele unei trupe de trapez care aducea laolaltă colegi la fel de pasionați ca și el.

Următorii ani au fost încărcați de multă muncă, dar și imensă bucurie. Fiecare spectacol, fiecare reprezentație a trupei umplea arena circului, iar aplauzele spectatorilor le hrăneau și mai mult pasiunea pentru zborul la trapez.

O altă viață

Viața și-a schimbat însă cursul când în timpul unui antrenament înaintea unui spectacol din Polonia a suferit o accidentare gravă: compresarea măduvei spinării și deplasarea coloanei cervicale. Operat de urgență, nu a primit prea multe șanse.  A dat însă peste cap prognozele tuturor medicilor care l-au îngrijit și și-a revenit.

Servicii de Kinetoterapie la domiciliu

Acum are 75 de ani și își trăiește bătrânețea în cartierul Militari, din sectorul 6, București. De 4 luni a început tratamentul de kinetoterapie, cu Radu Mira, unul dintre kinetoterapeutii Fundației. Muncește cu dedicare la fiecare ședință, iar progresele sale sunt deja vizibile: mobilitatea articulară, dar și forța musculară au crescut, s-au  îmbunatățit controlul motor, mersul și echilibrul, iar un incinta locuinței  se deplasează deja  singur, cu un cadru. Progrese sunt remarcabile dacă ținem cont de diagnosticul pe care l-a avut, și anume tetrapareză spastică.

Gheorghe Horotan este unul dintre cei peste 400 de pacienți ai Fundației Crucea Alb-Galbenă România care beneficiază gratuit de serviciile Fundației.